Odmerajte si svoje pH organizmu!
17. 7. 2010, 14:00

Už vás nebaví stále počúvať o tom, ako treba jesť zeleninu a čerstvé klíčky, ktoré sú bohatým zdrojom vitamínov? Že vás po ovocí zase veľmi nadúva, keď si urobíte nejaký zdravý šalát?
Je to úplne normálne. Ovocie v kyslom prostredí žalúdka kvasí, a tým prispieva ku kyselosti obsahu žalúdka. Uvoľňuje sa z neho oxid uhličitý, ktorý zapríčiňuje nepríjemné nafukovanie.
Pomôžeme si tým, že s ovocím zjeme aj porciu hlávkového alebo zelerového šalátu, čiže kyslý obsah zneutralizujeme zásaditou zeleninou.
Kedy sa najčastejšie prekyslujeme?
Keď nedbáme večer na to, čo ukladáme do úst. Kombinujeme pred otvorenou chladničkou nekombinovateľné. Najprv si dáme niečo sladké, potom pivo, k tomu niečo slané.
Táto kombinácia nás tak zmôže, že ideme za pol hodinu spať. Ležíme a prevraciame sa, spánok nie a nie prísť. Máme žalúdočnú kyselinu. Bolí nás hlava aj namáhaný žalúdok. Prečo je to tak? Pretože esme prekyslili organizmus.
Zdroj: Stockbyte
Picture 037
Iné príčiny zakyslenia organizmu
Prijímanie kyslého jedla nie je jediná možnosť, ako si prekysliť organizmus. Môžete tak urobiť, ak sa zdržiavate v zafajčenom nevyvetranom prostredí.
Ak cvičíte v nevyvetraných telocvičniach, plných pachov potu a vydýchaného vzduchu. V namáhaných svaloch vzniká kyselina mliečna, močová a pyrohroznová a kyslé zvyšky ich metabolizmu, tzv. karboxylové radikály, ktoré okysľujú prostredie celého organizmu.
Aj diéta spôsobuje, že sme v tele až moc kyselí. Jednostranná výživa, ktorou diéta býva s vysokým prívodom bielkovín, zníženým obsahom tukov, sacharidov s pridaním rýb, vajec a syra, všetko podporuje kyselosť.
Strava je chudobná na zásadotvorné minerály. Kyslé produkty, ak sa z tela ihneď nevylúčia močom, potom alebo sa nerozložia, sa ukladajú do svalového a spojivového tkaniva. Ustavičné okysľovanie zapríčiní, že sa v tkanivách usadí natrvalo.
Potraviny podporujúce kyselosť aú teda syr, vajcia, tvaroh, hydina, zverina, vnútornosti, ustrice, mäsové polievky, ružičkový kel, špargľa, arašidy, horčica, sekt, ocot, sýtené nápoje.
Potraviny podporujúce zásaditosť sú mlieko, smotana, zemiaky, sója, fazuľa, koreňová zelenina, rajčiny, špenát, zeleninový vývar, para orechy, majoránka, tymián, šalvia, hrozno, marhule, banány, jablká, pohánka
Prekyslenie organizmu podporuje emócie, hnev, obavy, nenávisť, paniku a strach.
Zmerajte si svoje pH
Nepodceňujte správne pH organizmu. Zmerať si ho môžete pomocou predajného pH prúžku. Ako? Meraním pH ranného moču. Návod je jednoduchý. Do odobratej vzorky moču namočte papierik na jednu sekundu. Potom porovnajte farby testovacieho prúžku s farbami na schéme balenia. Hodnota pH 5,5 alebo menšia znamená, že je telo prekyslené.
Autor: Júlia, fitserver.sk