Na vzniku ochorenia sa podieľajú niektoré hlavné faktory akými sú porucha rohovatenia buniek vo vlasovom folikule a upchatie vlasového folikulu. Zvýšená produkcia mazu podmienená mužskými pohlavnými hormónmi.

Môže za to jedlo?
Mnohé ženy majú spoločný problém. Vždy, keď si dajú čokoládu na náladu, vyhodí sa im za pár hodín škaredé akné. Je skutočne čokoláda na pleť nebezpečná? Výskumy tvrdia že nie, dokonca ani pálivé a štipľavé jedlá nefungujú ako spúšťač akné. Vedcom sa doteraz nepodarilo úspešne preukázať súvislosť medzi domnelými potravinovými alergénmi a vznikom akné. To však neznamená, že to, ako sa stravujete, sa nemusí odraziť na vašej tvári.

Pokožka sa neustále regeneruje, musí sa hojiť a všetko záleží od našej stravy. Je nutné, aby bola pestrá. Čím pestrejšia, tým je aj naša pleť ružovejšia. Kedysi prevládal medzi lekármi aj pacientami názor, že diéta ovplyvňuje akné. Ľudia s nehojivou pokožkou by sa mali vyhýbať ťažkej strave, mäsu, tuku.