Ohrievanie jedla v mikrovlnke: Vypúšťa doň škodlivé látky?
13. 5. 2017, 10:00

Je naozaj príprava a ohrievanie pokrmov v mikrovlnke taká nebezpečná, ako sa traduje? Pri zavedení ktorejkoľvek technickej novinky vznikne okrem ošiaľu aj množstvo fám a nepodložených faktov.
Tieto „informácie“ zrejme vychádzajú z neznalosti a strachu z neznámeho, vždy keď sa totiž nastolí nejaký trend, takmer automaticky vzniká aj anti-kampaň a negatívne predsudky. Tak to bolo aj s používaním mikrovlnky. Mýty okolo jej negatívneho vplyvu začínali na vplyve na plodnosť a končili až pri jadrovej hrozbe.
Ako je to v skutočnosti?
Podľa odborníkov klinickej výživy je žiarenie asi na úrovni televíznych a rádiových vysielačov, radarov, mobilných a magnetizačných prístrojov, prípadne ešte menej. Dôležitejšie ako zanedbateľná priama škodlivosť mikrovlnky pre človeka je správny spôsob zaobchádzania s ňou.
Nie samotné žiarenie, ale napríklad nepriliehavý čas, ktorý v nej ohrievame, výber nevhodných obalov či spôsob tepelnej úpravy nevhodný pre potravinu nás môže ohroziť. Na čo by sme si mali dávať väčší pozor ako na častosť používania mikrovlnky?
Obal
Značná časť obalov a nádob, v ktorých sa potravina predáva a uskladňuje, pod mikrovlnným pôsobením vypúšťa priamo do pokrmov škodlivé látky. Namiesto plastových sa odporúčajú najmä sklené a porcelánové nádoby.
Baktérie
Ani (na watty) silnejšie ohrievanie nemusí zabiť škodlivé baktérie v jedle, niektoré z nich skrátka prežívajú. Najrizikovejšie sú mäsové a mliečne výrobky, pri ktorých je stanovený čas nutné zachovať a neskracovať ho. Nezáleží pritom na otáčaní taniera v mikrovlnke ani na sile jej žiarenia.
Bielkoviny
Pri potravinách s vysokým obsahom bielkovín sa častá príprava v mikrovlnke neodporúča. Častým a dlhým ohrevom a varením takýchto totiž riskujeme vznik karcinogénnych látok.
Výhody
Za najväčšiu výhodu použitia mikrovlnky považujeme najmä rýchlosť a dostupnosť jej použitia, vhodnosť pre mnohé typy jedál, kombinovateľnosť s rozmrazovaním a grilom, lepšie zachovávanie potravinových živín a možnosť zdravšej prípravy pokrmov – nakoľko nepoužívame toľko oleja a nevznikajú karcinogény ako pri pečení, vyprážaní a tradičnom grilovaní.
Samotná nie je rizikom
Podľa odborníkov na výživu s ňou pri krátkych tepelných úpravách jedál nesúvisia žiadne pozoruhodné riziká. Tie súvisia len s hygienou a dodržiavaním pokynov pri príprave.
Autor: bb
Foto: shutterstock