Opekačka a rakovina? Zo špekáčikov
11. 7. 2011, 8:45

Máte občas pocit, ako by ste ani nehrýzli do mäsa, keď jete opečený špekáčik? Ľudia by si mali v lete dávať pri opekačkách pozor, keď dostanú chuť na tohto mastného „buřtíka“. Ak chcete jesť zdravé špekáčiky, zamerajte sa na dôkladné prepečenie.
Nemal by byť spálený iba navonok, ale prepečený aj uprostred. Ak sa ich počas opekania neprejete, nemali by vám spôsobovať žiadne ťažkosti. Základom je kvalitný špekáčik. Nekupujte lacné výrobky, v ktorých je viac múky ako mäsa.
Ak ho idete opekať, narežte ho do kríža na oboch koncoch do tretiny dĺžky. Neopekajte ho nikdy na priamom ohni, ale na horúcom vzduchu, ktorý ide z ohňa. Špekáčik musí pomaly púšťať šťavu, dobre sa prehriať. Ak začne púšťať šťavu, pomaly ho otáčajte. Šťava pomôže, aby sa nespálil. Chyba je, keď sa spáli a vnútri je studený.
S čím ho jesť?
Klasikou je chlieb a horčica. Módnou záležitosťou je k tomu kečup. Kedy vás však môže začať bolieť brucho? Ak ho nebudete páliť na otvorenom ohni. Nezuholnatie. Čierny špekáčik môže totiž vyvolávať nádorové ochorenia. Je v ňom veľa spáleného karcinogénu.
Opekanie na ohníčku je úžasná letná zábava. Milujú ju nielen deti, ale hlavne dospelí. Treba však dbať aj na zdravie, omastený špekáčik je výborný, ak sa oň postaráte pred aj počas celej prípravy. Nedávajte špekáčiky opekať malým deťom, ktoré na správnu starostlivosť prepečenia dbať nebudú.
Autor: Magda