Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ostávajú pražením v cibuľke vitamíny?

Reklama

Varená cibuľa poskytuje mnohým jedlám aromatickú silnú chuť a tvorí základ korenia varenej stravy. Hoci sa cibuľa

zvyčajne restuje na oleji, môžete znížiť obsah tuku prípravou jedla s cibuľkou napr. na pare.

Varená cibuľa sa pridáva aj do polievok alebo ako súčasť zálievky na mäso. Ako je to však so stratou dôležitých látok pri tepelnej úprave cibule? Môžeme povedať, že sa cibuľka len tak nedá...

Kalórie a tuk

Jedna šálka restovanej žltej cibule obsahuje 110 kalórií. Vzhľadom k tomu, že cibuľa absorbuje pri varení olej, väčšina z týchto kalórií pochádza z tukov. Jedna šálka obsahuje 10 g tuku, ktorý poskytuje viac než 80 kalórií na porciu. Väčšina z týchto tukových gramov pochádza z polynenasýtených a mononenasýtené mastných kyselín. Iba cca 1 g pochádza z nezdravých nasýtených tukov. Hoci cibuľa neobsahuje žiaden cholesterol, cibuľa pripravená na oleji ho už nejaké malé množstvo do seba natiahne.

Sacharidy a vláknina
Zvyšok kalórií v každej porcii varenej cibule pochádza aj zo sacharidov a malé množstvo z bielkovín. Každý šálka obsahuje 0,8 g bielkovín a 7 gramov sacharidov. Tieto sacharidy sú tvorené z cukru, ktorý je jednoduchý a vlákniny, čo sú komplexné sacharidy. Jedna šálka obsahuje 1,5 g vlákniny a poskytuje približne 6 percent odporúčanej dennej dávky pre ženy.

Minerály

Aj keď varená cibuľa neobsahuje veľké množstvo jedného minerálu, obsahuje malé množstvo viacerých minerálov. Jedna šálka dodáva 2 percentá vápnika, zinku, medi, horčíka a draslíka. Jedna šálka má tiež 4 percentá mangánu a fosforu. Konzumácia týchto minerálov podporuje zdravie kostí, pomáha pri aktivácii enzýmov a tiež podporuje nervový systém.

Vitamín B 6
Varená cibuľa tiež obsahuje malé množstvo väčšiny vitamínov rozpustných vo vode. Obsahuje vitamín B6, približne 14 percent jeho dennej dávky. Vitamín B 6 podporuje nervový systém, pomáha tvoriť červené krvinky.

Vitamín K
Pridajte cibuľu do svojho jedálnička ako zdroj vitamínu K, je to v tukoch rozpustný vitamín. Jedna šálka poskytujú 20 percent dennej hodnoty vitamínu K u žien a 16 percent mužov. Vitamín K pomáha pri správnej zrážanlivosti krvi. Tiež podporuje zdravie kostí do vysokého veku.

Pokiaľ cibuľku nespálite, že je z nej namiesto vláčnej priezračnej chutoťovky hnedočierna tvrdá hmotka, obsahuje stále dosť vitamínov a minerálov a málo karcinogénnych látok, ktoré vznikajú pri silnom zahrievaní potravín.

Autor: Denisa

Mohlo by vás tiež zaujímať...

Je viacero potravín, ktoré sú stavané na piedestál zdravej výživy. Jednou z nich je aj sója - prírodná, bohatá na bielkoviny i vlákninu a s nízkym glykemickým indexom. Vďaka tomu sa odporúča aj pri chudnutí - no naozaj pomáha zhadzovať kilá? Viac sa dočítate TU.

Vyberáme pre vás niečo PLUS