Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Otestujte sa: Viete správne vyberať a konzumovať jedlo na párty zo švédskeho stola?

Reklama

Tešíme sa na každý večierok či firemnú party, pretože tam ponúkajú švédske stoly s omamným množstvom jedla. Viete však, do čoho sa na nich s chuťou zahryznete?



O pohodlie hostí sa zvykne starať desiatka kuchárov a čašníkov, ktorí servírujú špeciality ako krevety, kaviár, jahňacinu a iné gurmánske lahôdky. Sú to kilá jedál, ktoré zapíjame zväčša kokteilmi. Ak vám nejaké jedlo nesadlo, zapijete zlú chuť kvalitným vínom. Každá špecialita má dokonca svoj vlastný príbor, ktorým sa konzumuje.

Večierkový bontón
Honosný večierok, banket, nie je akcia, ktorá by zvládla veľké faus paux. Štandardom je, že aktéri už ovládajú aspoň základy bontónu a týka sa to aj konzumácie jedla. Viete, ako sa napríklad zachovať, keď zašpiníte na stole obrus? Alebo vám padne na zem špinavá servítka? Na to je tam servis.

Každá špecialita má dokonca svoj vlastný príbor, ktorým sa konzumuje. Špeciálny príbor majú hlavne ryby ako haringy a úhor, ktoré nie sú príliš pevné. Ak nepoznáte ryby podľa mena, nechajte si poradiť výber lahôdky od kuchára, v žiadnom prípade neukazujte na jedlo prstom: Dajte mi hento!

Súčasťou je aj obyčajné jedlo ako chlieb
Aj ten má svoje špecifiká jedenia. Chlieb sa nekrája, nehryzie, ale sa láme na malé kúsky, ktoré sa vmestia do úst. Jedlá na banketoch sú pod stálym hygienickým dozorom, nikdy by nemali ostať stáť niekoľko hodín v teple miestnosti. Nosia sa priebežne, mnohé sa dokonca pred hosťami varia.

Otrava z jedla môže prísť iba vtedy, ak si naservírujete viac ako zvládne váš žalúdok. Tým, čo sa vedia kontrolovať v jedle prajeme iba úžasný pôžitok zo stola hojnosti.

Autor: bb
Foto: Shutterstock

Vyberáme pre vás niečo PLUS