Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ovocie, z ktorého zlyhávajú obličky!

Reklama

Ovocné plody obsahujú dôležité minerály a vitamíny, ktoré pomáhajú telu fungovať správne. Ovocie má tiež vysoký obsah vlákniny, nízky obsah tuku a niektoré menej sladké, aj nízky obsah kalórií.

Zlyhanie obličiek
Ľudia s ochorením obličiek by mali obmedziť príjem niektorých plodín, pretože obsahujú vysoké množstvo minerálov, ktoré nútia choré obličky preťažovať sa. Výber správnych plodov pomôže ľuďom s ochorením obličiek využívať nutričné výhody týchto potravín bez toho, aby bola ohrozená ich funkcia obličiek.

Ľudia s ochorením obličiek musia sledovať všetok príjem stravy a tekutín do organizmu, aby si nespôsobili sami zlyhanie a kolaps. Niektoré druhy ovocia totiž nebezpečne ovplyvňujú množstvo fosforu, sodíka a draslíka v krvi. Výber vhodnej stravy spomaľuje progresiu ochorenia obličiek a zlepšuje kvalitu života pacientom.

Žiadne banány ani melón!
Diéta pri problémoch s obličkami obmedzuje príjem draslíka, takže pacienti si volia ovocie, s nízkou hladinou draslíka. Pozor na plody, kde je draslíka výnimočne veľa. Patria k nim banány, melón, mango, nektarinky, kivi, pomaranče, hrozienka a papája. Obličkovým pacientom sa odporúčajú jablká, broskyne, bobule, ananás, hrozno a sušené brusnice.

Konzumovať ovocie má mnoho pozitívnych vplyvov na ľudí, ktorí majú akékoľvek ochorenie obličiek. Vitamíny, nachádzajúce sa v ovocí pomáhajú telu produkovať energiu a metabolizujú živiny. Tieto vitamíny tiež podporujú funkciu nervového systému. Ovocie je tiež zdravšia alternatíva k spracovaným potravinám rýchleho občerstvenia. Vláknina v ovocí podporuje tráviaci proces a pomáha udržiavať pravidelnú stolicu.

Jesť čerstvé ovocie je oveľa pohodlnejšie. Zamestnaní ľudia s náročným povolaním môžu jesť aj celé plody, väčšinu ovocia nie je nutné lúpať ani krájať. Tí, ktorí chcú jesť plátky jabĺk alebo ananásu si môžu doma pripraviť ovocný šalát ako v reštaurácii, takže majú hneď urobený zdravý obed namiesto fastfoodu.

Všetko naraz
Niektorí ľudia majú spojené ochorenie obličiek s cukrovkou. Tí s diabetom musia plánovať porcie jedla starostlivo, vyberať si poctivo, ktoré sacharidy áno a ktoré nie. Ovocie obsahuje veľa sacharidov, čo môže spôsobiť náhle zvýšenie hladiny glukózy v krvi. Obličková, diabetická diéta obmedzuje sacharidy, spotrebu sodíka, fosforu a draslíka. Táto diéta má za cieľ chrániť zostávajúce funkcie obličiek a predísť aj komplikáciám cukrovky.

Autor: Emily

Vyberáme pre vás niečo PLUS