Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ovocné letné dezerty

Reklama

Sezóna ovocia sa rozbehla už naplné obrátky, a tak nielen vy, ale iste aj vaši najbližší majú čoraz častejšie chuť na menšiu pochúťku.

A práve preto by ste mali mať po ruke vždy niekoľko receptov na svieže ovocné dezerty. Aj keď príprava niektorých z nich nie je práve jednoduchá, sú nesmierne chutné a na pohľad vyslovene trendy. Ale hlavne – sú ovocné a osviežujúce. Nech sa páči – ochutnajte!

Ovocný pohár s mangovou penou
Jahody, černice a ríbezle v želatíne, ozdobené mangovo-jogurtovou penou. Zaručene osviežujúci dezert, ktorý osloví každého hosťa.

Budete potrebovať:
250 g zmesi jahôd, černíc a ríbezlí (možno použiť aj iné ovocie, podľa chuti),  3 plátky želatíny, 1 mango, 25 g práškového cukru, 250 g bieleho jogurtu, 40 g cukru, 150 ml pomarančovej šťavy,  100 ml šťavy z čiernych ríbezlí, 1 PL medu, škoricu. kôru z chemicky neošetreného pomaranča, kôru z chemicky neošetreného citróna

Ako na to:
Najskôr namočíme želatínové plátky podľa návodu do vody. Počas toho očistíme mango, nakrájame na malé kocky a rozmixujeme na kašu, ktorú treba precediť cez jemné sitko. 200 g tejto masy zmiešame s práškovým cukrom a v hrnci jemne prihrejeme. Pridáme pripravenú želatínu a rozmiešame na jemnú kašu. Potom vmiešame jogurt, odstavíme a necháme asi 3 hodiny odstáť.

Do panvice vložíme cukor a necháme skaramelizovať. Potom pridáme pomarančovú a ríbezľovú šťavu a med. Premiešame a privedieme do varu. Pridáme škoricu, nastrúhané kôry a miešame. Pridáme ovocie, premiešame a necháme trochu vychladnúť. Potom masu rozdelíme do pohárov a necháme vychladnúť. Mangovú masu vymixujeme na penu a ozdobíme ňou poháre.

Broskyňový sorbet
Ľahký, chladný a osviežujúci dezert namiesto zmrzliny.

Budete potrebovať:
½ kg broskýň, 1 citrón (na šťavu), 2 PL vanilkového cukru, 125 ml sójového mlieka

Ako na to:
Broskyne odkôstkujeme, pokrájame na malé kocky a na tri hodiny vložíme do mrazničky. Potom pridáme ostatné ingrediencie a rozmixujeme na sorbet. Podávame okamžite, v koktejlových pohároch, ozdobené plátkom broskyne.

Pomarančový krém s vlašskými orechmi
Niečo na odohnanie chuti na sladké.

Budete potrebovať:
4 pomaranče, 1 biely jogurt. 6 plátkov želatíny, 1 balenie vanilínového cukru, 1 vajce (oddeliť bielok od žĺtka), 3 PL nastrúhaných vlašských orechov

Ako na to:
Pomaranče prekrojíme na polovice a odšťavíme. Do šťavy vložíme plátky želatíny a za stáleho miešania zohrejeme na miernom plameni, kým nevznikne želatína. Jogurt zmiešame s žĺtkom, orechmi, cukrom a po lyžičkách pomaly vmiešame do mierne vychladnutej želatíny.  Bielok rosšľaháme na sneh (so štipkou soli) a premiešame s masou. Dáme vychladnúť do chladničky, kým krém nestuhne.

Autor: Veronika

Vyberáme pre vás niečo PLUS