Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ovocný cukor: Sladký, tichý záškodník?

Reklama

Každá naša činnosť vyžaduje energiu. Aby sme ju do tela dostali jedlom, musia prejsť živiny stenami buniek. Väčšina živín potrebuje pri prieniku do bunky pomoc. Ovocný cukor (fruktóza) nie, dokonca nepotrebuje ani inzulín. Do bunky sa jednoducho pretlačí.

Umelé dobroty
Aj keď ovocie obsahuje kalorický cukor, tiež ponúka celý rad zdravých živín, ako sú vitamíny, minerály, antioxidanty, vodu a čo je najdôležitejšie, vlákninu. Vláknina spomaľuje vstrebávanie cukru do tela, čo znamená, že vám nenarastie prudko hladina cukru v krvi. Naviac, ovocie zvyčajne obsahuje menej cukru v porovnaní s umelými sladkými dobrotami.

Ak si sledujete spotrebu cukru, mali by ste vedieť, ktoré plody sú diétnejšie ako ostatné. Jablká, banány, čerešne, hrozno, ananás, mango a hrušky sú považované za vysokokalorické. Fruktóza je jednoduchý sacharid. Aj keď má rovnaký chemický vzorec ako glukóza, jej štruktúra sa líši spôsobom, ktorý stimuluje chuťové bunky a produkuje sladký pocit.

Veľa kalórií
Fruktóza sa vyskytuje hojne v ovocí, v mede a v rastlinných šťavách. Viac než polovica dospelých má obmedzenú schopnosť absorbovať fruktózu, čo má za následok črevné problémy.

Poruchy
Fruktózu by ste mali obmedziť u dojčiat. Dojčatá a deti s hnačkou by nemali konzumovať ovocné šťavy, pretože mnoho z nich má citlivé trávenie a nedostatočne absorbuje fruktózu. Priťahuje to baktérií v hrubom čreve a môže spôsobiť podráždenie a plynatosť.

Sú známe metabolické poruchy týkajúce sa fruktózy. Ide o zriedkavú dedičnú intoleranciu fruktózy. Liečba zahŕňa stravu, ktorá ju neobsahuje, ani sacharózu alebo sorbitol. Súčasný výskum prináša rozporuplné výsledky o účinkoch ovocného cukru na pečeň. Nadmerná spotreba fruktózy bola spojená so zvýšeným rizikom stukovatenia pečene. Časom môže nealkoholické stukovatenie pečene spôsobiť cirhózu, stav podobný tomu, aký sa vyskytuje u alkoholikov a potrebuje transplantáciu.

Autor: Emily

Mohlo by vás tiež zaujímať...

Sladké nás láka, sladké nám chutí. Napríklad taká čokoláda je slabosťou mnohých z nás, no viete o tom, že to nie je až taký hriech? Pozreli sme sa na to, ako môže byť konzumácia čokolády plusom pre vaše zdravie. Všetko potrebné sa dočítate v článku Milovaná aj nenávidená sladkosť.

Vyberáme pre vás niečo PLUS