Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ovsené mlieko je štíhle a bez laktózy!

Reklama

Ovsené mlieko je chutná vegánska alternatíva ku klasickému mlieku. Je vyrobené z rozpustených ovsených krúp. Má jemnú a ľahko sladkastú chuť. Ovsené mlieko sa používa rovnakým spôsobom ako ryžové alebo sójové mlieko. Bylinkári ho odporúčajú ako tonikum na nervový systém. Má nízky obsah tuku a je bez laktózy.

Vitamíny a minerály
Jednou z výhod jeho konzumácie je jeho nutričný obsah. Ovsené mlieko obsahuje 10 minerálov a 15 vitamínov. Len jedna šálka obsahuje 36 percent odporúčanej dennej dávky vápnika. Obsahuje tiež 10 percent vitamínu A, čo je dvakrát toľko ako je v kravskom mlieku. Ak trpíte anémiou a hľadáte vegánske možnosti príjmu železa, jedna porcia ovseného mlieka obsahuje 10 percent tohto potrebného prvku.

Laktóza a vápnik
Prekvapujúca skutočnosť je, že obsahuje viac vápnika v jednej porcii, než bežné kravské mlieko. Ovsené mlieko obsahuje 35 percent odporúčanej dennej potreby vápnika, pričom jedna porcia plnotučného klasického mlieka obsahuje iba 25 percent.

Táto skutočnosť umožňuje, aby ste prijali poriadnu dávku vápnika, aj keď ste alergickí na laktózu, pretože ovsené mlieko ju neobsahuje. Mnoho ľudí, ktorí majú problémy s laktózou volia iné zdroje mlieka, ako je ryžové alebo sójové mlieko. Ovsené mlieko by mohlo byť najlepšou voľbou, pretože je zvyčajne aj lacnejšie.

Menej tuku
Nielen, že je bez laktózy a plné mnohých vitamínov a minerálov, sledujete si ním aj svoju váhu. Jedna porcia ovseného mlieka obsahuje iba 2,5 g tuku, a to nemá nasýtených tukov ani za mak. Jedna porcia plnotučného mlieka obsahuje 8 g tuku a 5 g nasýtených tukov. Ak sa obávate priberania na váhe, môžete byť pokojní. Ovsené mlieko má podstatne menej kalórií ako iné druhy mlieka.

Bez cholesterolu
Vzhľadom k tomu, že je ovsené mlieko iba z obilia, je to skvelá voľba pre vegetariánov a vegánov. Ďalšou výhodou je, že neobsahuje žiaden cholesterol, v porovnaní s klasickým plnotučným mliekom, ktoré obsahuje 24 mg cholesterolu na porciu.

Autor: Tina

Bude sa vám tiež páčiť...

Niekto suší i celé klobúky

Tešíte sa na každé daždivé obdobie, aby ste mohli ísť hľadať svoje pochúťky do lesa? Aj keď sú huby plné vlákniny a antioxidantov, jesť ich príliš veľa na posedenie nám môže spôsobiť zdravotné problémy. Všetky potraviny, vrátane húb, by mali byť konzumované s mierou. Stavte sa! Toto ste o hubách nevedeli!

Vyberáme pre vás niečo PLUS