Párty menu, ktorým očaríte
31. 12. 2007, 3:00

Silvestrovská oslava je skvelou príležitosťou, ako sa blysnú aj ti najväčší kuchárski amatéri. Čo na tom, že čosi trošku prihorí, že cesto je málo slané a múčnik málo sladký? Tentokrát vám to každý odpustí. Párty menu je predsa viac než čokoľvek iné vecou nápadu a originality. Dajte si záležať, aby všetko vyzeralo skutočne noblesne a lákavo. Ak sa vám potom podarí vložiť do receptov aj kus kulinárskej obratnosti, budú si vaši hostia prsty oblizovať!
Inšpirujte sa nápadmi na jedinečné silvestrovské menu, ktoré nenadchne len vyberavé jazýčky, ale aj oči. A čo je hlavné, s prípravou sa nemusíte trápiť celý deň, takže vám ostane viac času na to, aby ste sa večer jagali aj vy a nielen váš sviatočný stôl.
Paradajky s klobúkom
Suroviny: 100 g hnedej ryže, 10 ks paradajok, 1 červená paprika, 1 malá konzerva kukurice, 2 PL olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Najskôr podľa návodu uvarte ryžu. Umyté paradajky prekrojte, vrchy odložte nabok a vydlabte nich dužinu. Papriku nadrobno nakrájajte a spolu s kukuricou primiešajte do ryže. Pridajte trochu soli, mleté čierne korenie a olivový olej. Paradajky naplňte ryžovou zmesou a vrch dekorujte odrezanými vrchmi.
Labužnícke olivy
Suroviny: 200 g plnených olív, 150 g hladkej múky, 125 g margarínu, 250 g tvrdého syra, mletá sladká paprika, soľ
Postup: Olivy nechajte odkvapkať. Syr postrúhajte. Múku, margarín, syr, soľ a mletú papriku vymieste do hladka. Cesto prikryte a nechajte 1 hodinu odpočívať chladničke. Po vybratí z cesta ušúľajte valec a nakrájajte ho na cca 1 cm široké kolieska. Do stredu každého z nich položte olivu, zabaľte a uložte na plech. Pečte v predhriatej rúre 20 minút pri teplote 220 C˚. Hotové chuťovky ukladajte do dezertných košíčkov a do každej olivy zapichnite ozdobné špáradlo.
Avokádové srdiečka
Suroviny: 1 zrelé avokádo, 80 g mäkkého syra, mleté biele korenie, 5 krajcov fínskeho chleba, 4 paradajky, 1 PL citrónovej šťavy
Postup: Avokádo rozrežte napol, zbavte ho kôstky, vyberte z neho dužinu a rozmixujte ju spolu so syrom, korením a šťavou z citróna. Pomocou formičky na vykrajovanie vytvorte zo striedky chleba srdiečka, ktoré natriete nátierkou z avokáda. Ozdobte kolieskami paradajky.
Silvestrovské suflé
Suroviny: 100 g nakrájaného ananásu, 100 g nakrájaných jahôd, 2 vaječné bielka, 40 g práškového cukru, 2,5 dl šľahačkovej smotany
Postup: Z bielkov a cukru ušľahajte tuhý sneh. Pridajte kúsky jahôd, ananásu a nechajte postáť v chladničke 1 hodinu. Po vybraní z chladničky pridajte k ovociu ešte vyšľahanú šľahačku. Dezert podávajte vo vysokých sklených pohároch a ozdobte papierovým dáždnikom.
Autor: Dharma