Reklama

Patrí do čaju surový med?

Reklama

Med je sladká, lepkavá látka produkovaná včelami a iným hmyzom, ktorý zbiera nektár z kvetov. Surový med nie je pasterizovaný, používa sa v tradičnej medicíne už po stáročia, pretože sa verí, že pomáha liečiť všetko od alergií po infikované rany. Hoci veľa ľudí verí v liečivé účinky surového medu, existujú vážne potenciálne vedľajšie účinky, ako sú práve alergické reakcie a otrava jedlom.

Otrava jedlom
Surový med je potenciálnym zdrojom botulizmu. K príznakom otravy jedlom z botulizmu patria žalúdočné kŕče, hnačka, nevoľnosť, vracanie a horúčka. Ak sa u vás vyskytne niektorý z týchto príznakov po konzumácii surového medu, musíte ihneď k lekárovi. U dojčiat, ktorých imunitný systémy je stále slabý, je botulizmus veľmi vážny a život ohrozujúci. Deťom mladším ako jeden rok by sa nikdy nemal podávať med, a že ľudia všetkých vekových kategórií by mali jesť med pasterizovaný.

Alergie
Niektorí ľudia jedia surový med v presvedčení, že malé čiastočky peľu v mede sú vlastne akési očkovanie proti sezónnej alergii. Teória je, že si človek takýmto spôsobom vybuduje toleranciu voči týmto alergénom. Avšak, táto teória je chybná, a vedľajšie účinky sú nebezpečné.

Anafylaktický šok ako alergická reakcia je najhorší, pretože jeho príznaky sú veľmi rozšírené. Spôsobuje ťažkosti s dýchaním, nízky krvný tlak, závraty, mdloby, srdcové zlyhanie a možno aj smrť. Známky menej závažných alergických reakcií sú svrbenie, opuchnutá koža a vyrážky. Pretože nemôžete skontrolovať, koľko peľu je v surovom mede, ktorý konzumujete, nejedzte ho vôbec.

Toxíny
Med môže byť vyrobený z mnohých rôznych druhov kvetín, ktorých nektár môže obsahovať látku zvanú grayanotoxín, ktorý je toxický pre nervový systém. Zabraňuje nervovým bunkám správne fungovať, takže mozog nie je schopný správne ovládať svoje telo. Grayanotoxín sa likviduje v priebehu pasterizácie medu.

Autor: Lena