Pekinská kapusta: Uľahčuje chudnutie, chráni pred rakovinou
30. 1. 2017, 5:15

Chrumkavá, šťavnatá kapustička má minimum energie a maximum vitamínov, minerálov a antioxidantov. V krehkých listoch je dokonca viac vitamínu C ako v citrusoch.
Podobne ako kapusta či brokolica aj pekinská kapusta obsahuje sulforafán a izotiokyanáty – cenné fytochemikálie s protirakovinovým účinkom. Podľa nedávnych výskumov tieto antioxidanty znižujú nielen riziko rozvoja nádorových ochorení, ale aj cukrovky 2. typu.
Keďže pekinská kapusta je nízkoenergetická zelenina, môže sa jesť denne a bez obmedzenia, dokonca je ideálna pri chudnutí. Navyše, nedráždi žalúdok, lebo obsahuje látky pôsobiace upokojujúco a hojivo na tráviacu sústavu. Jej pravidelná konzumácia môže byť aj chutnou prevenciou srdcovo-cievnych ochorení.
Neberie vám jedlo? Tu sú hlavné príčiny...
Živiny v 100 g
Energia: 48 kJ, bielkoviny: 1,6 g, tuky: 0,2 g, sacharidy: 1,8 g a vláknina: 1 g.
Plus pre vaše zdravie
* Štedrý zdroj vitamínov A, C a K, z minerálnych látok hlavne vápnika, železa a draslíka.
* Z vitamínov skupiny B obsahuje najmä pyridoxín, kyselinu pantoténovú a kyselinu listovú.
* V listoch sa nachádzajú aj antioxidanty, najmä betakarotén, sulforafán a izotiokyanáty.
Báječná rada
Pekinskú kapustu môžete aj tepelne upraviť. Aby si uchovala čo najviac vitamínu C a kyseliny listovej, ktoré sú citlivé na teplo, pokrájané listy iba zľahka orestujte na troche oleja.
Autor: Jana Brožíková