Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Petržlen vs koriander: Ktorá zelená vňatka pridá jedlu viac dôležitých živín?

Reklama

1. kolo: Vitamín A


Tento dôležitý vitamín a antioxidant je rozpustný v tukoch. Je nevyhnutný na tvorbu zrakového pigmentu rodopsínu, ktorý oko používa za slabého svetla. Nedostatok vitamínu A vedie k šeroslepote. Zdrojom tohto vitamínu je alfakarotén, betakarotén a lykopén. Petržlenové listy 8 424 IU (medzinárodných jednotiek) – 281 % ODD, koriander 6 748 IU (225 % ODD). Bod pre petržlen.
Stav – 1 : 0

2. kolo: Vitamín K
Aj tento vitamín potrebuje na vstrebávanie troška tuku. Bez vitamínu K by nefungoval proces zrážavosti krvi, okrem toho je nevyhnutný na zabudovanie vápnika do kostí a na celkovú mineralizáciu kostí. Petržlenová vňať obsahuje v 100 g neuveriteľných 1 640 mikrogramov vitamínu K (1 366 % ODD), listy koriandra „iba“ 310 mikrogramov (258 % ODD). Bod patrí petržlenu.
Stav – 2 : 0

3. kolo: Železo
V ľudskom tele sa nachádzajú 3-4 gramy železa, z toho 65-70 percent v molekulách hemoglobínu. Odporúčaný denný príjem je 20 mg, minimum pre správnu krvotvorbu je 10-15 mg. V 100 g petržlenovej vňate sa nachádza 6,2 mg železa, v rovnakom množstve koriandrovej vňate iba 1,77 mg. Bod opäť získava petržlen.
Stav – 3 : 0

Víťaz: Petržlen
Listy petržlenu sú úžasnou zásobárňou vitamínov a minerálov, preto by ste ich mali práve teraz hojne používať pri príprave pokrmov. Nepokazia žiadne slané jedlo a výborne ochutia aj čerstvé zeleninové šaláty. Z ďalších dôležitých živín vám dodajú luteín a zeaxantín, vitamín C – 133 mg/100 g, kyselinu listovú – 152 mikrogramov/100 g, vápnik, zinok, fosfor, mangán a meď.

Autor: jb
Foto: Shutterstock

Vyberáme pre vás niečo PLUS