Pizzové finty: Tu nájdete všetko o jej pečení (+ FOTO recepty)
27. 3. 2017, 17:00 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:38)

Nie ste skúsená kuchárka a kysnuté cesto považujete za umenie? Máte zbytočný rešpekt. Cesto na pizzu je mimoriadne jednoduché – len múka, voda a kvások. Pre pružnosť sa oplatí pridať trochu oleja, ale to je asi tak všetko.
Zdroj: Brachat, Oliver
Zdroj: Brachat, Oliver
Zdroj: Brachat, Oliver
Galéria k článku
TOTO radšej nie
Dostať aj rôzne predpečené korpusy. Niežeby sa nedali použiť, ale výsledný efekt je skôr slaný koláč ako talianska pizza. To isté platí aj o lístkovom ceste, ktoré je navyše mastné. Takže, ak si doprajete bohatú prílohu, pizza bude nielen „koláčová“, ale aj ťažká.
Takto sa vždy podarí
Pokojne zmieste suroviny na cesto robotom, ale potom ho pohladkajte aj rukou. Nemusíte ho však miesiť tak dlho ako buchty. A stačí, ak postojí, kým nachystáte prílohu. Cesto rozvaľkajte a roztiahnite prstami na čo najtenšiu vrstvu. Inak z toho budete mať americký pizzový koláč. Povrch je vždy dobré potrieť olejom, cesnak môžete vynechať.
Príloha je ľubovoľná, ale na začiatok je dobré držať sa osvedčených kombinácií. Ak nechcete mať pizzu vodnatú, z čerstvých paradajok vyberte dužinu so semienkami. Ako základ môžete použiť krájané paradajky z plechovky, pretlak alebo kečup, ale vždy sa oplatí pridať koliesko čerstvej paradajky. Nedávajte navrch súvislú vrstvu nastrúhaného syra. Skryjete všetky ostatné suroviny.
OSVEDČENÁ príloha
Na pizzu môžete dať akékoľvek suroviny, ktoré vám chutia. Existujú však osvedčené kombinácie, ktorými nič nepokazíte.
1. Jednoduchá
Základ na každú pizzu je paradajková omáčka a syr. Ak použijete čerstvé paradajky, mozzarellu a olivový olej, dostanete pizzu, ktorá bude chutiť najmä deťom a všetkým, ktorí majú radi jednoduché chute. Môžete ju oživiť lístkami bazalky a olivami.
2. Klasická
Na paradajkový a syrový základ pridajte šunku a šampiňóny, prípadne kukuricu alebo olivy. Obľúbená je aj v kombinácii šunka, ananás a kukurica. Šampiňónovú pizzu si najlepšie vychutnáte v kombinácii s cibuľou, pórom a so slaninkou. Ak máte rady výraznejšie chute, siahnite po tuniakovi, červenej cibuli a čiernych olivách. A pre najväčších hladošov sa hodí salámová pizza s riadnou porciou klobásky alebo salámy.
3. Pre gurmánov
Ak chcete vyskúšať niečo iné, urobte špenátovú či brokolicovú pizzu so syrom feta a s mozzarellou. Vítanou zmenou môžu byť morské plody, napríklad mušle a chobotničky z konzervy. Skvelá je aj kombinácia s figami a plesňovým syrom. A pre vegetariánov môžete vyskúšať zmes baklažánov, cukiny, artičok či špargle.
DOVOLENÉ pomôcky
Namiesto čerstvých môžete bez obáv použiť sušené kvasnice a cesto pripraviť podľa návodu na obale. Má výhodu, že ho nemusíte dlho miesiť ani nechať nakysnúť. Cesto z prášku je chuťovo v pohode a výhodné pre začínajúce či veľmi zaneprázdnené gazdinky. No ak raz vyskúšate zamiesiť na to vlastné, pochopíte, že za rovnaký čas a cenu urobíte dvakrát toľko pizze.
Ide to však aj bez cesta. Na spodok môžete rozložiť kolieska uvarených zemiakov alebo inej zeleniny – baklažánov či sladkých zemiakov. Alebo rozložte plátky chleba bez kôrky. Prípadne ako základ použite vrstvu mletého mäsa ako na hamburgery. Myslite však na to, že z toho bude iba niečo podobné pizzi.
Autor: Zuzana Petrovičová/BŽ