Pokazený žalúdok cez sviatky: Aj ten váš?
26. 12. 2010, 3:00

Bohužiaľ, Vianoce sú plné stravovacích návykov, väčšinou nesprávnych. Príčinou našich žalúdočných problémov je často nekontrolované hodovanie a nepremyslené kombinovanie jedál. Čím skôr začnete žalúdok šetriť, tým sa začne regenerovať a správne fungovať aj váš metabolizmus.
Pri ochorení tráviaceho traktu vám odporúčame dodržať diétu, ktorá sa skladá aspoň z jednodňového pôstu. Pite často bylinkové čaje z harmančeka, neskôr ho vymeňte za zeleninové šťavy, ktoré neutralizujú kyseliny. Ak máte prekyslený žalúdok, je vhodné jesť minimálne trikrát denne. Pite veľa studeného mlieka, do stravy pridávajte veľa probio.
Medzi odporúčané jedlá na regeneráciu žalúdka patrí ryža, zemiaky, varené alebo dusené mäso, dusená zelenina, zaváraniny, bylinkové čaje, detská výživa, diétne párky, diétna saláma. Ak k odporúčané jedlá doplníte denne aspoň dva poháre bylinkového čaju zo zázvoru a skorocelu, žalúdočná sliznica sa veľmi rýchlo začne regenerovať.
Kto z nás to občas nepreženie s jedlom a pitím na vianočných oslavách? Keď je najhoršie a je nám na prasknutie, chvíľu poochkáme nad boľavým bruchom, ale povieme si, že zajtra to bude určite lepšie, veď sa to nejako „uleží“.
V skutočnosti to s tým ukladaním nie je také jednoduché. Mozog na každý prehrešok voči zdravej životospráve zabudne rýchlejšie ako tráviaca sústava. Tá si pamätá všetko a to celé roky.
Ak máte na tanieri dennodenne údeniny, rafinovaný cukor, konzervované potraviny s predĺženou dobou trvanlivosti či chémiou nabité, nutrične chudobné lákadlá, pomaly si v tele budujete skládku, bez toho, aby ste si to vôbec uvedomili.
Pocit nafúknutého brucha raz-dva pominie, ale odpadu vnútri sa žiaľ len tak ľahko nezbavíte. Zvyšky jedál, ktoré telo nemôže vylúčiť, sa postupne začínajú usadzovať v záhyboch hrubého čreva a tento proces napokon ovplyvní fungovanie metabolizmu, aj fungovanie zdravej imunity.
Autor: Táňa