Pomáha sóda bikarbóna tráveniu?
19. 1. 2014, 5:45

Prebytok žalúdočnej kyseliny býva klasickým vinníkom pálenia záhy. Často vyžaduje neutralizáciu, aby sa nám konečne uľavilo. Jedlá sóda je starý neutralizačný prostriedok, ktorý môže pomôcť potlačiť bolesť.
Prečo sóda bikarbóna?
Sóda bikarbóna je zlúčenina jedlej soli. Má základné vlastnosti a pH 8,4. Jedlá sóda znižuje nadmerné množstvo kyseliny chlorovodíkovej v čreve. Kombinácia žalúdočnej kyseliny a jedlej sódy vytvára chemickú reakciu, ktorá má neutralizačný účinok na kyselinu a zmierňuje bolesti žalúdka.
Ako veľa?
Na trhu je niekoľko typov sódy bikarbóny. Ak sa však chcete vyhnúť nejakým farmaceutickým produktom, stačí vám domáca pomoc na úľavu. Stačí rozpustiť 2 ½ lyžičky jedlej sódy v pohári studenej vody a vypiť do dna.
Účinným čistidlom na vodný kameň a fľaky je zmes sódy bikarbóny a octu. Túto zmes však nemožno dlhšie skladovať.
Máte pretrvávajúcu bolesť žalúdka? Možno by ste sa nemali liečiť len sódou bikarbónou, ale ísť na vyšetrenie, aby vám lekár presne určil príčinu vašich príznakov. Môže ísť o nejakú blokádu alebo aj žalúdočný vred.
Porozprávajte sa so svojím lekárom
Vypiť si jedlú sódu z času na čas nevylieči problémy s chronickou bolesťou žalúdka. Nie je to ani prirodzený liek, ktorý je bezpečný pre každého. Ak začnete trvalejšie užívať sódu k úľave od bolesti brucha, poraďte sa so svojím lekárom, či je pre vás vhodná. Vyhnite sa jej, ak máte vysoký krvný tlak, alebo ak si musíte sledovať príjem soli v jedle.
Autor: Dana