Porovnali sme: Ktorý hrášok je najlepší?
3. 6. 2014, 7:30 (aktualizované: 15. 7. 2024, 9:51)

Hrášok je lacné a výživné jedlo s nízkym obsahom tuku. Môžeme ho pridať v podstate do akéhokoľvek jedla. Varený hrach obsahuje značné množstvo vitamínov, ktoré nestráca. Okrem toho je skvelým zdrojom vlákniny. Buď zmrazený alebo konzervovaný, hrach sa varí celkom prakticky a rýchlo. Konzervovaný je uchovaný čerstvý v náleve, zatiaľ čo mrazený vo vreckách. Ktorý z nich si skôr vybrať?
Kalórie a tuky
Oba druhy hrášku sú nízkokalorické a nízkotučné potraviny. 100 g porcie konzervovaného hrášku obsahuje 70 kalórií. Rovnaká veľkosť porcie surového mrazeného hrášku obsahuje 77 kalórií. Obsah tuku v konzerve je len 0,6 gramov na 100 gramov. U mrazeného je to 0,4 g tuku v každej 100 gramovej porcii. Oba druhy sú prakticky bez tuku.
Sacharidy a vláknina
100 g porcia mrazeného hrášku obsahuje 13 g sacharidov, z toho 5 gramov je cukor. Porcia konzervy má 11 g sacharidov a 3 g cukru. Hrach konzervovaný má 4 gramy vlákniny v 100 g porcii, zatiaľ čo rovnaká veľkosť porcie mrazeného hrášku má 4,5 gramy.
Minerály
Najvýznamnejšie rozdiely medzi oboma druhmi sú v obsahu sodíka. Hrach konzervovaný obsahuje 300 miligramov sodíka na 100 gramov a mrazený len 110 miligramov. V konzerve sa zvyčajne zachová v osolenej vode. Obsah draslíka je v konzerve tiež mierne vyšší.
Vitamíny
Obsah vitamínov z mrazeného hrášku je celkovo vyšší ako u konzervovaného. Mrazený hrášok obsahuje zhruba dvakrát viac vitamínu C, a takmer dvakrát toľko kyseliny listovej. Obsah vitamínu A v mrazenom hrášku je takmer trikrát vyšší, je tam aj takmer štyrikrát toľko betakaroténu. Avšak konzervovaný hrášok obsahuje trochu viac vitamínu K.
Autor: Lena
Mohlo by vás tiež zaujímať...
Hrach je jedným z druhov zeleniny, ktoré by na vašom tanieri nemali chýbať. je to strukovina plná potrebných látok, vitamínov a minerálov a pozitívne vplýva na tráviaci trakt. Chcete poznať ďalšie druhy zeleniny, ktoré sú pre telo megaprospešné? Začítajte sa do našej Abecedy chudnutia.