Postrach mozzarella: Prečo jej jesť málo?
20. 7. 2014, 6:45 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:42)

Syr je mliečny výrobok, ktorý sa vyrába z mlieka rozličných zvierat. Najrozšírenejší je kravský syr, avšak obľúbené sú aj kozie a ovčie syry. Tie sú v našich podmienkach najdostupnejšie. A zatiaľ čo v minulosti sa vyrábali aj mnohé domáce syry, my sme si už zvykli na to, že syr si nosíme domov z obchodu.
Najnovšie trendy však opäť so sebou prinášajú aj domácu výrobu syrov. S výrobou syrov je to podobné ako pri domácom pečení chleba, mnohí ho vyskúšajú, avšak len niektorí pri ňom vytrvajú, veď majstrami sa nestanete po jednom či dvoch pokusoch.
Výroba syra
Ak skutočne máte chuť na vlastný domáci syr, nenechajte sa odradiť. Človek objavil výrobu syrov dávno pred vynájdením písma. Bol obľúbenou potravinou už v staroveku a najväčšími syrovými labužníkmi boli starí Rimania. Tí rozšírili výrobu syra aj do „syrom“ neobjavených oblastí. Syr bol totiž vynikajúcim jedlom na cesty. Má zvyčajne vysoký obsah tuku, obsahuje kalcium i ďalšie dôležité minerály, a tak dokázal spoľahlivo nasýtiť každého hladného pútnika. Mnohé z dnes obľúbených syrov sú omnoho mladšieho dáta. Slávny čedar vznikol okolo roku 1500, parmezán takmer o sto rokov neskôr, gouda až koncom 17. storočia a Camembert až v čase Francúzskej revolúcie.
Syry sú vynikajúcim zdrojom proteínov, kalcia a fosforu. Napriek tomu by ste mali svoju konzumáciu syra strážiť, predovšetkým pri plnotučných syroch. Vedci zistili, že syry pomáhajú chrániť naše zuby, avšak nie sú vhodné pre každého. Pacienti alergickí na plesne by napríklad mali zo svojho jedálneho lístka vylúčiť všetky plesňové syry. Rovnako by mali postupovať aj tehotné a dojčiace ženy.
Postrach mozzarella?
Pravdepodobne ste už jedli syr mozzarella mnohokrát. Je to syr, ktorý sa najčastejšie používa na pizzu alebo na vyprážané syrové tyčinky. Vzhľadom k vysokému dopytu po tomto syre, môžete zvyčajne nájsť rôzne malé či väčšie guličky čerstvej mozzarelly. Sledujte však, koľko z nej zjete. Mozzarella má totiž vysoký obsah kalórií.
Môžete nájsť niekoľko druhov čerstvej mozzarelly, vrátane plnotučných syrov alebo z čiastočne odstredeného mlieka. Podľa toho, ktorý z typov si vyberiete, môže sa počítanie kalórií líšiť. 30 gramov plnotučnej mozzarelly má 85 kalórií, z toho 6,29 g je bielkovín a 6,34 g celkového tuku. Mozzarella z odstredeného mlieka má 72 kalórií, 6,88 gramov bielkovín a 4,5 g tuku. Ak máte radi jesť čerstvú mozzarellu, ale snažíte sa sledovať aj spotrebu tukov a príjem kalórií, vyberajte si odstredené druhy.
Autor: Carolin
Mohlo by vás tiež zaujímať...
Aj vy razíte teóriu, že na raňajky môžete zjesť hocičo, hlavne že prvé jedlo dňa nevynecháte? Nie je to celkom pravda... Aj začiatok stravovacieho dňa môžete rozbehnúť dobre alebo zle - ide o vašu voľbu. Prečítajte si, ktorých 5 blafov sa treba vyvarovať.