Posypte koláče týmto korením a z maškrty sa ihneď stane aj liek!
14. 12. 2017, 14:00

Škorica patrí k obľúbeným koreninám a bez typickej chuti a vône si nevieme predstaviť našu vianočnú kuchyňu. Viete ale, že škorica je taktiež liek?
Patrí k zázračným prírodným liečivám. Ktovie, koho kedysi napadlo, že kôra stromu môže obohatiť človeka nielen svojou vôňou, ale aj svojimi blahodarnými účinkami.
Cenný dar Orientu
Prvé zmienky o škoricovníku sú staré viac ako 4000 okov a pochádzajú z Číny. Väčšieho rozšírenia sa škorici dostalo až v 15. a 16. storočí, keď ju zo svojich ciest obchodníci privážali ako jednu zo vzácností Orientu.
Postupne škorica zdomácnela v Európe. U nás sa objavila v 15. storočí. Svoj pôvod má teda pravdepodobne v Ázii. Rozomletý prášok či silica získavaná z kôry škoricovníka má využitie v mnohých odboroch. Využíva sa pre svoju vôňu, chuť ale aj k liečbe.
Korenie i liek
Škorica napr. podporuje chuť do jedla, znižuje krvný tlak, zlepšuje trávenie. Zažívací trakt zahrieva a stimuluje, upokojuje koliky, nevoľnosti a nadúvanie. Vzhľadom k dezinfekčným a antibiotickým účinkom sa využíva i ako prostriedok proti nachladnutiu, kašľu a chrípke. Priaznivo pôsobí i u žien, ktorým zmierňuje menštruáciu, ale i prechodové problémy. Škorica je výborné afrodiziakum. Škorica priaznivo pôsobí aj na cukrovku. Zmierňuje túto chorobu, ktorou dnes trpí množstvo ľudí. Len u nás viac ako pol milióna.
Povzbudzuje produkciu inzulínu
Cukrovka 2 je spôsobená tým, že telo stráca citlivosť na inzulín, hormón, ktorý pomáha transformovať cukry na energiu. Keď sa tak stane, množstvo cukru v krvi zostáva vysoké, čo vedie ku zdravotným komplikáciám.
Nevhodný cesnak: Kedy nám v tele účinkuje až príliš?
Na chudnutie
V štúdiách bolo dokázané, že škorica znižuje hladinu krvného cukru u diabetikov typu 2 až o 29% a hladinu cholesterolu až o 26%. Odporúča sa osobám s poruchou glukózovej tolerancie, ale aj osobám s nadváhou pri redukcii telesnej hmotnosti.
Autor: bb
Foto: Profimedia