Poznáte vodnicu? Skvelá zelenina nielen na zoštíhlenie
12. 4. 2017, 12:00

Vyzerá ako veľká biela guľatá reďkovka, aj sa tak predáva, ale jej správny názov je vodnica japonská. Priemerne meria okolo 5 cm a chuťou pripomína kríženca reďkovky a kalerábu. Šťavnatá buľva má jemnú, maslovú chuť a na rozdiel od reďkoviek vôbec neštípe. Vodnica obsahuje veľké množstvo rastlinných sterolov, ktoré sú dobrou prevenciou artériosklerózy.
Pre vysoký obsah vápnika pomáha pri liečbe zlomenín a je dobrou prevenciou aj osteoporózy. Je bohatá na antioxidanty, ktoré odstraňujú z organizmu škodlivé voľné radikály, a posilňuje imunitu. Vodnica je veľmi dobrá na trávenie, zvyšuje vylučovanie žalúdočných štiav a blahodarne pôsobí pri žlčových a žalúdočných problémoch. Keďže je nízkoenergetická a obsahuje veľa draslíka, pomáha aj pri chudnutí.
Živiny v 100 g
Energia: 85 kJ, bielkoviny: 0,9 g, tuky: 0,1 g, sacharidy: 6 g, vláknina: 1,8 g.
Plus pre vaše zdravie
Nízkoenergetická zelenina, bohatá na vitamín C, draslík a vápnik. Obsahuje aj vitamín B6, železo, horčík a rastlinné steroly. Najlepšia je čerstvá, pokrájaná na tenučké plátky, ale môžete ju aj krátko podusiť. Pred jedením ju olúpte. Z mladých listov môžete pripraviť chutný a zdravý šalát.
Autor: Jana Brožíková/BŽ