Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Poznáte vodnicu? Skvelá zelenina nielen na zoštíhlenie

Reklama

Vyzerá ako veľká biela guľatá reďkovka, aj sa tak predáva, ale jej správny názov je vodnica japonská. Priemerne meria okolo 5 cm a chuťou pripomína kríženca reďkovky a kalerábu. Šťavnatá buľva má jemnú, maslovú chuť a na rozdiel od reďkoviek vôbec neštípe. Vodnica obsahuje veľké množstvo rastlinných sterolov, ktoré sú dobrou prevenciou artériosklerózy.

Pre vysoký obsah vápnika pomáha pri liečbe zlomenín a je dobrou prevenciou aj osteoporózy. Je bohatá na antioxidanty, ktoré odstraňujú z organizmu škodlivé voľné radikály, a posilňuje imunitu. Vodnica je veľmi dobrá na trávenie, zvyšuje vylučovanie žalúdočných štiav a blahodarne pôsobí pri žlčových a žalúdočných problémoch. Keďže je nízkoenergetická a obsahuje veľa draslíka, pomáha aj pri chudnutí.

Živiny v 100 g
Energia: 85 kJ, bielkoviny: 0,9 g, tuky: 0,1 g, sacharidy: 6 g, vláknina: 1,8 g.

Plus pre vaše zdravie
Nízkoenergetická zelenina, bohatá na vitamín C, draslík a vápnik. Obsahuje aj vitamín B6, železo, horčík a rastlinné steroly. Najlepšia je čerstvá, pokrájaná na tenučké plátky, ale môžete ju aj krátko podusiť. Pred jedením ju olúpte. Z mladých listov môžete pripraviť chutný a zdravý šalát.

Autor: Jana Brožíková/BŽ

Vyberáme pre vás niečo PLUS