Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Pozor na biely cukor, zničí vás za pár minút

Reklama

Materské mlieko je sladké. Celé veky bolo našou prírodnou sladkosťou ovocie. Pred dvesto rokmi sa na našu veľkú škodu osud zmenil. Procesom rafinácie cukru sa začala naša strava výrazne meniť.

Dnes je rafinovaný cukor skrytý prakticky v drvivej väčšine potravín. To je tiež hlavný dôvod, prečo konzumujeme niekoľko desiatok kíl cukru ročne na hlavu, vrátane detí.

Vylúčenie či obmedzenie príjmu cukru pritom u mnohých osôb vyliečilo príznaky poškodenia a chorôb, ako sú cukrovka, rakovina a ochorenie srdca.

Čo sa skutočne stane, keď zjete cukor?
Najväčší problém, ktorému čelí vaše telo vždy, keď príjme rafinovaný cukor je vysoký stupeň jeho absorpcie. Bez toho, aby sa cukor začal tráviť, rýchlo preniká žalúdočnou stenou, stimuluje pankreas k nadmernej sekrécii vplyvného hormónu inzulínu a narúša metabolickú rovnováhu.

Len čo sa cukor dostane do krvi, pankreas okamžite vylučuje inzulín, aby uľahčil jeho prechod cez bunkovú membránu do tkanív, kde sa využíva ako palivo. Znie to celkom nevinne, ale v momente, keď pochopíte dôvod, budete chcieť, aby sa tak nikdy nestalo.

Pankreas je orgán, ktorý do značnej miery zodpovedá za tvorbu väčších enzýmov. Mnohí ľudia majú pankreas preťažený a zväčšený. Prečo?

Jedným z možných dôvodov jeho zväčšenia je popri neustálej požiadavke na tvorbu enzýmov (jeden a pol litra tráviacich enzýmov denne), obrovská dávka cukru, ktorú je často nútený denne spracovať.

Prečo je biely cukor nebezpečný?
O negatívnych účinkoch bieleho cukru na náš organizmus sa hovorí už roky a na túto tému existuje množstvo odborných štúdií.

Pripisuje sa mu prekyselenie organizmu, zhoršenie imunitného systému, bolesti hlavy, ale tiež zhoršenie pamäte či jeho vplyv na osteoporózu. Najčastejšími problémami, na ktorých má rafinovaný cukor svoj podiel je však dobre známy zubný kaz a predovšetkým zvyšovanie našej váhy.

Čo všetko môže mať biely cukor tiež na svedomí?

  • narušenie hladiny minerálov v organizme
  • zníženie hladinu HDL (dobrého cholesterolu)
  • zvýšenie hladiny celkového cholesterolu
  • poruchy vstrebávania vápnika a horčíka
  • oslabenie zraku, šedý zákal
  • zvýšenie rizika rakoviny žalúdka
  • zhoršenie stavu akné
  • zníženie hladiny vitamínu E
  • depresie

Priemerná denná konzumácia cukru je 150 gramov na hlavu. To znamená, že viac ako pol šálky cukru denne. Ale sú mnohí, ktorí konzumujú cukru denne oveľa viac. Dokázali by ste sedieť a zjesť lyžicou viac ako pol šálky cukru na posedenie? Sústo za sústom? Toto však robia stovky mužov a žien, len ho konzumujú skrytý v iných jedlách. Patríte k nim aj vy?

Autor: Adelka

Vyberáme pre vás niečo PLUS