PREČISTITE si cievy: Čo treba jesť, aby ste sa vyhli SMRTEĽNÝM CHOROBÁM?
5. 5. 2021, 13:15 (aktualizované: 5. 5. 2021, 13:16)

Zdroj: pinterest/sweetsimplevegan.com
Najväčším zabijakom, zodpovedným za každé štvrté úmrtie, sú ochorenia srdca. Aby bolo srdce zdravé, v prvom rade musia byť čisté cievy.
Plak usadený na stenách ciev postupne zužuje prietok krvi, až môže niektorú úplne upchať, čo má za následok srdcový infarkt alebo mozgovú mŕtvicu. Niektoré potraviny pomáhajú udržiavať cievy čisté a zdravé. Viete, čo by nemalo chýbať vo vašom jedálnom lístku?
Špargľa
Grilujte ju, poduste alebo pripravte na pare. Patrí medzi najvýkonnejšie čističky ciev. Špargľa je plná vlákniny, ktorá je výbornou prevenciou tvorby trombov. Podporuje tvorbu glutationu – antioxidantu, ktorý zabraňuje upchávaniu ciev. Vysoký obsah kyseliny alfa-linolenovej a kyseliny listovej chráni cievy pred tvrdnutím.
Brokolica
V tejto úžasnej zelenine je ohromné množstvo vitamínu K, ktorý zabraňuje poškodeniu ciev vápnikom. Brokolica obsahuje veľa vlákniny, ktorá pomáha znižovať krvný tlak a odbúrava stres. Nachádza sa v nej aj zlúčenina síry sulforafán, ktorá sa takisto zúčastňuje na ochrane cievnych stien pred usadzovaním plaku. Maximálny úžitok z tejto skvelej zeleniny dosiahnete dvomi až tromi porciami týždenne.
Olivový olej
Extra panenský olivový olej lisovaný za studena obsahuje mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú hladinu škodlivého cholesterolu a zvyšujú hladinu dobrého HDL cholesterolu. Tento olej je bohatý aj na antioxidanty a patrí medzi najzdravšie oleje, ktoré si môžete dať na šaláty.
Červený melón
Tento letný favorit je výborný zdroj L-citrulínu – aminokyseliny, ktorá podporuje tvorbu oxidu dusnatého v krvi. Oxid dusnatý rozširuje a spevňuje cievy, čím sa znižuje krvný tlak. Pri častej konzumácii vodového melóna sa tuk neukladá na bruchu, a tým sa znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení.
Špenát
V jeho tmavozelených listoch sa nachádza veľa draslíka, kyseliny listovej a vlákniny – kombinácie, ktorá pomáha znižovať krvný tlak a chráni cievy pred upchávaním. Jedna porcia špenátu denne zníži hladinu homocysteínu, ktorý je rizikovým faktorom artériosklerózy. Účinok je rovnaký, či ho zjete surový v šalátoch, alebo podusený.
Celozrnné obilniny
Ovsené vločky, pečivo, ryža či cestoviny z celozrnnej múky obsahujú rozpustnú vlákninu, ktorá na seba viaže prebytočný LDL cholesterol a odvádza ho preč z tela, preto sa nezačne usádzať na stenách ciev. V celozrnných obilninách sa nachádza aj horčík, ktorý rozťahuje cievy a udržiava krvný tlak v normálnych hodnotách.