Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Prečo je ovos taký vzácny a mali by ho podávať najmä v nemocniciach?

Reklama

Z nutričného hľadiska je ovos najväčšmi cenenou obilninou. Výrobky a jedlá z ovsa sa zaraďujú medzi takzvané funkčné potraviny. To znamená, že organizmus zásobujú nielen potrebnými živinami, ale obsahujú aj zložky, ktoré priaznivo pôsobia na zdravie a pozitívne ovplyvňujú telesný i duševný stav.



Ovos zasýti
Ide o obilninu s najväčším podielom tukov a bielkovín. Navyše, je ľahko stráviteľný, pričom energia sa vďaka zloženiu škrobu uvoľňuje dlho a rovnomerne. Preto je ovos ideálnou súčasťou stravy najmä pre rekonvalescentov, športovcov i pre deti. Okrem toho obsahuje dôležité vitamíny skupiny B, vitamín E a minerálne látky, predovšetkým zinok, železo a jód. Znižuje krvný tlak a blahodarne pôsobí na nervovú sústavu, pomáha pri liečbe kožných ekzémov a ďalších chorôb. Vhodný je aj pre mnohých alergikov a celiatikov.

Ovsené vločky
Okrem toho, že majú vysokú výživnú hodnotu, ovos a výrobky z neho znižujú hladinu cholesterolu v krvi a krvný tlak. Ovos priaznivo pôsobí pri niektorých chorobách srdca, lieči neurózy a má protirakovinové účinky.

Samotné vločky nemajú žiadnu charakteristickú príchuť, preto je ich využitie v kuchyni veľmi všestranné. Hodia sa na prípravu sladkých aj slaných jedál. Môžete z nich pripraviť raňajkové müsli či výdatnú kašu, ale aj polievky, knedličky, nátierky, placky, dezerty či sušienky rôznych tvarov a príchutí. V obchodoch nájdete aj instantné vločky, tie sa vyrábajú z ovsenej múky.

Ovsená múka
Pri pečení akýchkoľvek koláčov môžete nahradiť 5 až 10 percent pšeničnej múky ovsenou. Používajte ju aj na obaľovanie mäsa, na zásmažky do polievok, na zahusťovanie jedál.

Tradičná kaša z ovsených vločiek
Ovsené vločky (150 g) namočte na 30 minút do litra vody alebo mlieka, čím skrátite čas varenia. Potom za stáleho miešania varte asi 25 minút na kašu. Ochuťte lyžicou masla, ovocím, ovocnou šťavou, hrozienkami alebo medom. Toto množstvo vystačí na raňajky pre celú rodinu (4 – 6 porcií).

Môže vám aj diétne jedlo dodať energiu?

* Vločkové kaše sa pri varení pripaľujú. Preto ich varte najprv vo vode a až pred ukončením varu prilejte mlieko.
* Ak sa vám nechce vločky variť, môžete ich namočiť na noc do niekoľkých lyžíc vody a nechať napučať. Masu potom ochuťte strúhaným jablkom, džemom či medom podľa vlastnej chuti. Hmotu môžete zriediť trochou mlieka.
* Hrsť pomletých ovsených vločiek zlepší chuť maku v plnke do buchiet alebo koláčov. Vločky pridajte do pomletého maku a varte v mlieku.

Autor: Zuzana Petrovičová
Foto: Shutterstock.com

Vyberáme pre vás niečo PLUS