Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Prečo nás strašia, že nám cudzokrajné ovocie môže ublížiť?

Reklama

Jeho sladkú chuť poznala už Eva v raji a šťavnatému ovociu neodolal ani Adam. Hoci zrejme na zdravotné benefity jablka Adam pri prvom zahryznutí nepomyslel, jablko má moc, ktorú by bolo nemúdre nevyužiť. Zelené, žlté, jonatánky, novozélandské, goldenky. Druhov jabĺk je požehnane, dokonca údajne viac ako sedem a pol tisíc! Vybrať si môže naozaj každý. Doprajte si preto tento chutný plod aj vy – presvedčíme vás, že neobanujete.



Zabudnúť na exotiku?
Exotické ovocie v lete nemusí nevyhnutne patriť aj na slovenský stôl. Sezónne plody vypestované v našich končinách sú pre naše zdravie oveľa lepšie. Veď sa stačí zamyslieť, prečo máme toľko alergií na šťavnaté pomaranče či ananás. Dlhé stáročia sme tento druh ovocia nepoznali. Naše telo sa musí adaptovať, žalúdok pripôsobovať. Doprajte si naše "rodné" plody a uvidíte, že leto bude aj bez dovážaného ovocia pre vás tým správnym, šťavnatým.

V akej forme je jabĺčko najlepšie?

Najviac pre svoje zdravie spravíte, ak si doprajete jabĺčka čerstvé. Ich veľkou výhodou je, že rozličné druhy jabĺk dostať celoročne a preto ich môžete konzumovať doslova 365 dní v roku. Ak máte chuť na sladkosť, ale čokoláda je tabu, noste v kabelke za hrsť sušených jabĺčok. Sú výživné, zasýtia vás, zlepšia črevnú mikroflóru a telo nenadopujú zbytočnými kalóriami. Kompótové jablká sú však predsalen sladšie a obsahujú menej vitamínov a viac cukru, preto nie sú pri redukčnej diéte najvhodnejšie.

Budete zdravá
Plody jablone sú cenným zdrojom vitamínu C, vápnika, horčíka, draslíka, fosforu, obsahujú tiež vitamín B6, železo a magnézium. Každú chvíľu nás presvedčujú lekári o tom, že hoci je pre nás jablko celkom bežné ovocie, má neobyčajnú liečivú moc. Má výrazné protirakovinové účinky, slúži ako prevencia pred Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou, pretože obsahuje látku quercitín a stará sa o zdravie nášho srdca. Jablká tiež posilňujú celkovú imunitu a zlepšujú krvný obeh. Ocenia ho aj diabetici, keďže jablko dokáže stabilizovať hladinu cukru v krvi a cholesterolu (jablká žiaden cholesterol neobsahujú). No a navyše je plné antioxidantov, zbaví vás toxínov a zanechá zdravé zuby, ďasná aj pleť.

Rozvoniate

Jablkové esencie sa pridávajú do rozličných výrobkov, pretože vôňa jabĺk je stálym lákadlom. Svieža i sladká, spájajúca sa s jeseňou i Vianocami, jablková vôňa má stále čo ponúknuť. Pridáva sa preto do parfumov, telových mliek, pien do kúpeľa, pleťových vôd i peelingov. Zaujímavý je fakt, že ľudia, ktorí si na jablkách pochutnávajú vo zvýšenej miere, okúzľujú svoje okolie jablkovou vôňou, ktorá sa dostáva z tela cez vlasy a pokožku.

Schudnete

Máte jablká rady? Výborne! Zabezpečte si ich dostatok, najmä ak sa chcete zbaviť pár kilogramov. Je totiž dokázané, že tí, ktorí denne schrumkajú aspoň dve jablká, sú štíhlejší než ľudia, ktorí jablká do jedálnička nezaradili. Navyše, jablko funguje aj ako náhrada zubnej kefky. Ak nemáte poruke zubnú niť či kefku, smelo sa zahryznite do tohto šťavnatého plodu.

Autor: bb
Foto: Shutterstock

Vyberáme pre vás niečo PLUS