Prečo oddnes jesť už len papáju?
31. 7. 2015, 7:30

Zatiaľ, čo presný pôvod tohto ovocia zostáva záhadný, údajne sa najprv pestovala v Strednej Amerike a Mexiku. Už dlho sa používa ako zdroj výživy, približne 1500 rokov. Rovnako ako iné ovocie, papája má relatívne nízky obsah kalórií, jedna šálka papáje obsahuje asi 100 kalórií, takže je ľahké ju konzumovať aj pri diétach.
Vzhľadom k tomu, že slúži ako výborný zdroj živín, a nemá nutričné nevýhody, oddnes by ste ju mali mať na stole čo najčastejšie. Papája nám zvyšuje príjem vlákniny. Šálka obsahuje cca 4g diétnej vlákniny, čo je približne 10 až 15 percent dennej potreby pre mužov a ženy. Vláknina podporuje pravidelnú stolicu, je prevenciou zápchy a tiež pomáha kontrolovať ďalšie zažívacie problémy. Jesť potraviny bohaté na vlákninu tiež pomáha srdcu, vďaka nej totiž z tela vylučujeme cholesterol.
Vitamín C a lykopén
Papája sa môže pochváliť veľkým množstvo lykopénu a vitamínu C, čo sú dva mimoriadne prospešné antioxidanty. Vaše bunky potrebujú antioxidanty, aby sa zabránilo oxidačnému poškodeniu. Ide o typ poškodenia, ktoré prispieva ku génovým mutáciám a poškodzuje bunkové membrány a proteíny.
Vitamín C tiež prispieva k fungovaniu mozgu a posilňuje spojivové tkanivá. Šálka papáje obsahuje 140 mg vitamínu C, čo presahuje našu dennú potrebu. Papája je jeden z najbohatších zdrojov lykopénu, viac ako paradajka a vodný melón.
Bohatá na vitamín A
Poskytuje dostatočné množstvo vitamínu A. Jedným pohárom papáje si zvýšite množstvo tohto vitamínu o 2200 medzinárodných jednotiek, čo je 70% odporúčanej dennej dávky. Vitamín bojuje proti infekčným ochoreniam tým, že pomáha vášmu telu produkovať biele krvinky, ktoré ničia infekčné zárodky. Je chutná s množstvom výživných jedál. Pridajte ju k listovým šalátom, alebo spárujte s chudým grilovaným steakom. Chutí aj s ovsenými vločkami, aj do ľadových smoothies.
Autor: Lena
Mohlo by vás tiež zaujímať...
Väčšina žien sleduje svoje bruško a snaží sa zmenšiť jeho veľkosť. Počas leta je táto téma maximálne aktuálna, a tak sme sa pozreli na to, ako krivky ovplyvňuje strava. Čo jesť a nejesť, aby vám spľasla brušná partia?