Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Prečo by sme nemali jesť horúce zemiaky?

Reklama

Odopierate si zemiakové jedlá, lebo sa z nich priberá? Skoré zemiaky nie sú omnoho kalorickejšie ako iná škrobovitá zelenina, jediné energetické riziko predstavuje tuk, ktorý použijete pri ich príprave.



Zdravé a bezpečné
Zemiaky patria medzi najzdravšie potraviny. Pri trávení sa ľahko štiepia a nezaťažujú tráviacu sústavu. Mladé hľuzy obsahujú hodnotné bielkoviny, sacharidy, karotény, vitamíny B a C a pestrú zmes minerálov, najmä draslík, horčík, fosfor, železo, meď, vápnik a zinok. Nachádzajú sa v nich aj špeciálne bioaktívne látky, ktoré upravujú krvný tlak a majú antioxidačné účinky. Výhoda zemiakov je aj to, že nedráždia žalúdok, nevyvolávajú ekzémy ani migrény a sú bezpečné aj pre ľudí trpiacich alergiami.

V šupke či bez nej?

Skoré zemiaky majú menej škrobu, nižší glykemický index aj nepatrne menej kalórií ako jesenné zemiaky. Jemnú, strapatú šupku neodstraňujte, po uvarení alebo upečení dodá zemiakom skvelú orieškovú príchuť vody a je výborným zdrojom vlákniny. Navyše, tesne pod šupkou sa nachádza množstvo cenných živín, ktoré by sa pri varení bez nej vyplavili do vody. Varené zemiaky neobsahujú tuk ani cholesterol. Keď ich budete konzumovať v primeranom množstve, určite z nich nepriberiete.

Opatrne s tukom
Keby ste stále jedli iba varené zemiaky, po čase by vás omrzeli, najmä keď existujú stovky lákavých zemiakových receptov. Lenže chutné neznamená aj zdravé. Smažené a fritované zemiaky absorbujú obrovské množstvo tuku a majú niekoľkonásobne viac kalórií. V hranolčekoch z fritézy je okolo 15 percent tuku, v zemiakoch pečených v rúre až o polovicu menej.

Nejdzte horúce
Uvarené zemiaky nechajte chvíľu chladnúť. Pri varení zemiakov sa bunky škrobu nafúknu a začnú meniť štruktúru. Tento proces sa nazýva želatinizácia a spôsobí, že čerstvo uvarené zemiaky sa v tenkom čreve trávia veľmi rýchlo. Keď sa však trocha ochladia, želatínovitý škrob sa zmení na rezistentný — pevnejšiu, kryštalickú formu, ktorá funguje ako rozpustná vláknina a zlepšuje pohyb čriev. V horúcich zemiakoch je 7 percent rezistentného škrobu, vo vychladnutých až 13 percent. Ochladením zároveň klesne glykemický index zemiakov o 25 percent, čo znamená, že nerozkolíšu hladinu krvného cukru a sú vhodnejšie aj pre diabetikov.

Autor: jb
Foto: shutterstock

Vyberáme pre vás niečo PLUS