Reklama

Prečo uhorky vôbec nešúpať?

Reklama

Uhorky majú jemnú, osviežujúcu chuť a sú vynikajúci doplnok do akéhokoľvek šalátu, sendviča alebo prílohy. Často ich konzumujeme olúpané, pretože majú hrubú šupku, ktorá je ťažko stráviteľná. Avšak, veľa ľudí nevie, že väčšina prospešných a výživných látok je práve v nej.

Zdroj vlákniny
Uhorková šupka je bohatá na nerozpustnú vlákninu, čo je druh vlákniny, ktorá nám čistí zažívací trakt ako metla. Tiež nám pomáha uľaviť od zápchy a je dôležitým faktorom pre udržanie si pravidelnej stolice. Na zdravé vyprázdňovanie potrebujú ženy cca 25 g celkovej vlákniny denne, a muži zhruba raz toľko.

Aj vo vnútornej, mäkkej časti uhorky sa vyskytuje vláknina, ale tá je rozpustná, čo je iný typ. Rozpustná vláknina na seba ťahá voda a vytvára hustú látku, ktorá cestuje cez črevá a pomáha zmäkčiť stolicu. Približne šesť veľkých plátkov uhoriek so šupou poskytuje približne 1 g vlákniny.

Vitamín K
Nezahadzujte uhorkovú šupu, obsahuje dôležitý vitamín K. Vitamín K pomáha aktivovať proteíny, ktoré vaše telo potrebuje pre zdravú výživu kostí, rovnako ako na rast buniek a pomáha tvoriť krvné zrazeniny. Väčšina obsahu vitamínu K v uhorke sa nachádza v šupke. Jedna porcia so šupkou obsahuje až 50 mikrogramov vitamínu K, zatiaľ čo olúpané uhorky obsahujú iba 10 mikrogramov.

Prirodzene nízky obsah kalórií
Plátky uhorky s alebo bez šupky majú prirodzene nízky obsah kalórií. Každý plátok poskytuje minimálny 1 až 2 kalórie.

Prospešná na zrak
Uhorková šupka má skrytý zdroj beta-karoténu, čo je typ vitamín A. Beta-karotén je dobre známy pre svoje blahodarné účinky na zdravie očí a celkový zrak. Vitamín A sa nachádza v rôznych zlúčeninách, beta-karotén je typ s najvyššou koncentráciou a je v uhorkových šupkách. Na deň potrebuje žena cca 2.310 IU vitamínu A a muž vyžaduje 3000 IU. Porcia uhorky so šupkou poskytuje 55 IU celkového vitamínu A, asi polovica z toho je vo forme beta-karoténu.

Autor: Lea