Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Pri akých ochoreniach vyťažíte zo zázvoru maximum?

Reklama

Koreň ďumbiera lekárskeho sa využíva na liečebné i kulinárske účely. Žltkastá dužina s výraznou arómou má ovocnú, sladko-pikantnú chuť. Čerstvý i sušený zázvor sa využíva v sladkej i slanej kuchyni, na prípravu limonád, piva i  čaju. Zázvorový čaj pomáha pri prechladnutí, kaš- li, horúčkach, virózach, pri nevoľnosti, črevných problémoch a bolestiach hlavy.

Čistí pečeň, znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi, rozpúšťa obličkové kamene, dokonca podporuje chudnutie. Obklady z odvaru tlmia bolesti kĺbov. Vedci zistili, že špecifické látky ako šogaol a gingerol zmierňujú nevoľnosť aj po chemoterapii pri liečbe rakoviny vaječníkov a brzdia rozvoj rakovinových buniek pri nádoroch pľúc a hrubého čreva.

Maximálna denná dávka pre dospelých je 4 g čerstvé- ho alebo 1 g sušeného zázvoru. Nie je vhodný pre deti, vyhýbať by sa mu mali diabetici, pacienti s poruchou zrážavosti krvi a ľudia užívajúci lieky na srdce alebo proti prekysleniu žalúdka. V tehotenstve sa smie užívať len v malej miere.

Živiny v 25 g
Energia: 80 kJ, bielkoviny: 0,4 g, tuky: 0,2 g, sacharidy: 4,3 g a vláknina: 0,5 g.

Plus pre vaše zdravie
— Bohatý zdroj antioxidantov a protizápalových látok, ako sú šogaol, gingerol a zingerón.
— Obsahuje vitamíny A, B1 , B2, C a E, minerály draslík, horčík, zinok, fosfor, vápnik, mangán, meď a železo

Báječný tip
Tenké plátky čerstvého zázvoru pridajte do restovaných zeleninových pokrmov. Mletým sušeným zázvorom môžete posypať ovocný šalát alebo ho zamiešať do bieleho jogurtu.

Autor: Jana Brožíková/BŽ

Vyberáme pre vás niečo PLUS