Reklama

Priberieme z každého čínskeho jedla?

Reklama

Čínske jedlo má povesť vysokokalorického jedla, od polievok po dezerty. Tradičné čínske jedlo je však oveľa miernejšie, s veľkým množstvom zdravých zložiek plných dôležitých živín. Výberom zdravého čínskeho jedla sa môžete vyhnúť mnohým chorobám a ešte si aj pochutiť.  



Silné chute
Neexistuje jediný štýl čínskeho varenia, zahŕňa širokú škálu rôznych štýlov. Od korenené jedla cez prípravu sladkých potravín po silné kyslé chute. Spoločným prvkom čínskej kuchyne je liberálne použitie zeleniny, zázvoru, cesnaku, ryže, octu a sójovej omáčky.

Číňania milujú vypráženie
Pri tomto spôsobe úpravy potravy sa využívajú tuky ako je rastlinný olej alebo masť. Tuky majú dvojnásobné množstvo kalórií ako sacharidy a bielkoviny a môžu podporovať zvýšenie telesnej hmotnosti. Strava bohatá na zeleninu je silno spojená s úrovňou obezity, zelenina nás vlastne proti nej chráni. Bohužiaľ, tak populárne vyprážanie v čínskej kuchyni spôsobuje, že sa z neho priberá.

Vyprážané jedlá majú sladkú chuť, hlavne mäso. Často obsahujú značné množstvo cukru. Tučné mäso, ako je bravčové a hovädzie majú veľa nasýtených tukov. S kuraťom to ale nevyhráte. Vyprážané kuracie krídelká sú tiež bohaté na kalórie.

Zdravé možnosti

Dusené, varené a pečené čínske potraviny sú vo všeobecnosti zdravšie a majú aj menej kalórií, než ich vyprážané náprotivky. Zdravé čínske potraviny sú aj parené knedle, dusené ryža, dusená zelenina, pečené ryby. Treba z čínskych potravín odstrániť omáčky a vyberať si celozrnnú hnedú ryža namiesto bielej, ktorej je v čínskej kuchyni viac než dosť.

Čo je syndróm čínskej kuchyne?
Syndróm čínskej kuchyne zahŕňa nepríjemné príznaky, ktoré sa u niektorých ľudí objavia po konzumácii jedla typického pre čínsku kuchyňu, prípadne iného orientálneho jedla. Problémom je látka s názvom glutamát sodný, ktorý sa pridáva do jedál na zvýraznenie chuti.

Príznaky syndrómu zahŕňajú bolesti hlavy, búšenie a bolesť srdca, strnulosť šije, závraty a nevoľnosť, návaly tepla, problémy s dýchaním a vo vážnejších prípadoch i poruchy vedomia. Tieto príznaky nemusia nastať okamžite po jedle, ale aj v priebehu jedného či dvoch dní po konzumácii.

Názov sa už dnes nezvykne veľmi používať (predsa len to vrhá zlé svetlo na čínsku kuchyňu), respektíve tento problém bol premenovaný na glutamátovú intoleranciu alebo neznášanlivosť. Niektorým ľuďom môže stačiť už i menšie množstvo glutamátu v jedle, aby sa u nich prejavili problémy, iní zvládnu i väčšie množstvo glutamátu bez ťažkostí. Každý z nás má inak citlivý organizmus. Pravdou však zostáva, že konzumáciou jedál s vysokým obsahom tejto chuť zvýrazňujúcej chemikálie, si koledujeme o problémy.

Autor: Denisa

Mohlo by vás tiež zaujímať...

Pri väčšine jedál riešime (ne)diétnu dilemu, ako je to s prílohami k jedlu. Ryža, cestoviny či zemiaky sú sacharidovo bohaté, no znamená to, že ich treba vylúčiť? Prečítajte si, aká je pravda o prílohách, ak chcete chudnúť.