Reklama

Príliš veľa vlákniny vám spôsobí kŕče

Reklama

Adekvátny denný príjem vlákniny pomáha udržiavať zdravý tráviaci systém, pravidelnú stolicu, podporuje kardiovaskulárne zdravie, ale príliš veľa vlákniny môže spôsobiť aj žalúdočné kŕče, hnačku a plynatosť.



Ak používate vlákninu na liečbu zápchy, alebo iných zdravotných obtiaží, poraďte sa so svojím lekárom. Žalúdočné kŕče sú bežný vedľajší efekt náhleho zvýšenia množstva vlákniny vo vašej strave, ale mali by ustúpiť v priebehu niekoľkých dní. Nebojte sa aj naďalej užívať vlákninu.

Jedná sa o zmes neškrobových polysacharidov. Je nestráviteľná v ľudskom tele. Pomáha k pohybu odpadu cez vaše črevá. Je kvalifikovaná ako rozpustná a nerozpustná.
Rozpustná vláknina absorbuje vodu pri trávení, vytvára gél, môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu, zmäkčuje stolicu. Nerozpustná vláknina neabsorbuje vodu počas trávenia a pomáha podporovať pravidelnosť stolice. Vyskytuje sa v celozrnných obilninách, ovocí a zelenine.

Čo robí vláknina?
Naším tráviacim ústrojenstvom prechádza tak, že tenké črevo ju nenatrávi a v hrubom čreve je fermentovaná. Jej dostatok má preventívny účinok proti rakovine hrubého čreva i zlatej žile, pozitívne ovplyvňuje rýchlosť vstrebávania živín a zväčšuje objem trávených potravín, čím predlžuje pocit sýtosti. Je tiež bojovníkom s cukrovkou a pomáha pri metabolických chorobách.

Kŕče z vlákien
Kŕče, ktoré sa vyskytujú po konzumácii vlákniny sú výsledkom zvýšenia plynov a spôsobujú aj nadúvanie. Keď zvýšite príjem vlákniny, baktéria, ktorá interaguje s neštiepenou porciou potravín nie je zvyknutá na také množstvo. To spôsobí, že vláknina môže začať kvasiť v hrubom čreve, produkovať viac plynu, ktoré môžu uviaznuť v zažívacom systéme, čo vedie k nadúvaniu a kŕčom. Vláknina na druhej strane pomáha posúvať stolicu v črevách rýchlym tempom, čo môže tiež spôsobiť kŕče.

Nadmerná dávka
Ak máte pocit. Že ste skonzumovali príliš veľa vlákniny. Ktorá vás preháňa, bolesti sú sprevádzané kŕčmi, vracaním, krvavou stolicou, závratmi, návalmi horúčavy a dýchavičnosťou, môže to byť príznakom predávkovania. Ak si myslíte, že ste sa predávkoval vlákninovými doplnkami, volajte toxikologické oddelenie.

Mnoho, na vlákninu bohaté celozrnné výrobky obsahujú lepok, ktorý môže vyvolať symptómy celiakie. Lepok je bielkovina, ktorá môže spôsobiť bolesť brucha, vracanie, zápchu, páchnucu stolicu, stratu hmotnosti a chronické hnačky. Ak máte celiakiu, lepok vám môže spôsobiť trvalú ujmu na sliznici čriev.

Denné odporúčané množstvo vlákniny je 27 až 40 g, závisí však na veku a pracovnom zaťažení osoby. Väčšina z nás má vlákniny v strave skôr nedostatok. Množstvo skonzumovanej vlákniny ale sledujte, aby bol jej príjem vyrovnaný.

Autor: Elie