Z prírodnej lekárne - Kôpor
24. 8. 2007, 19:00

Používate kôpor len na zaváranie, či do omáčok? Kôpor je dobrý nielen na varenie, ale aj ako liečivá bylinka. Pomáha pri žalúdočných problémoch, pomáha pri zavodnení organizmu, dokonca pomáha pri laktácii.

Kôpor síce pre pre svoju charakteristickú vôňu pre niekoho skôr „smradľavý“, než voňavý, to však nič nemení na tom, že je to účinný prírodný prostriedok proti viacerým neduhom.
Kôpor voňavý je jednoročná rastlina, z ktorej sa na liečenie používajú plody. Plody treba odstrániť z rastliny a usušiť oddelene. Skladujeme ich na suchom a tienistom mieste.
Plody kôpru tonizujú sliznicu žalúdka a pomáhajú rozprúdiť zastavené vetry. Zároveň sú diuretické a majú sedatívne účinky. Odporúčajú sa aj pri dojčení, pretože zvyšujú a podporujú tvorbu mlieka. Používame ich vo forme záparu, pričom tri až šesť čajových lyžičiek zalejeme 400 ml vriacej vody a necháme vylúhovať asi hodinu. Po precedení užívame 60 - 120 ml trikrát denne po jedle.