Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Proteíny a naše telo: Kedy ich je moc?

maslo
Reklama

Potraviny bohaté na bielkoviny môžu byť chutné, rovnako ako výživné. Kým vysoko proteínové potraviny majú kvantum hodnotných výživových a zdravotných vlastností, ak ich budete jesť príliš veľa po dlhšiu dobu, môžu byť nebezpečné.



Tráviace problémy
V prvom rade môže dôjsť k zápche. Kým potraviny bohaté na bielkoviny samé o sebe nespôsobujú zažívacie problémy, jesť ich veľa znamená, že nenecháte v žalúdku priestor pre sacharidy, ktoré majú tendenciu obsahovať veľa vlákniny. Vlákninová strava zefektívňuje pohyb potravín cez tráviaci a vylučovací systém, takže jesť jej menej môže znamenať, že si na sebe všimnete nadúvanie, alebo iné problémy súvisiace s trávením.

Nebezpečenstvo nákazy
Pri bielkovinách hrozí aj väčšie riziko vážnych chorôb, vrátane rakoviny, srdcových ochorení, ochorení pečene alebo obličiek. Čiastočne, je to preto, že veľa potravín na báze bielkovín má tiež vysoký obsah nasýtených tukov, cholesterolu a sodíka, čo všetko môže zvýšiť rizikové faktory. Ak zvolíte rastlinné proteíny namiesto živočíšnych bielkovín, riziko nie je také vysoké.

Proteín obsahuje niekedy viac kalórií než sacharidy alebo na tuky bohaté potraviny. Hoci vám môže pomôcť získať svalovú hmotu, no ak príjem bielkovín presahuje potreby vášho tela, má to za následok získanie tukových zásob. Ak spotrebujete veľké množstvo nadbytočných bielkovín bez cvičenia, veľmi pravdepodobne sa vám uložia v tele vo forme tuku.

Koľko je príliš?
Otázka, koľko bielkovín jesť môže byť ošemetná, pretože správna hodnota sa líši od človeka k človeku. Čo je pre jednu osobu veľa, môže byť pre druhú málo. Odborníci odporúčajú dostať sa na hranicu niečo medzi 10 až 35 percent z denného príjmu kalórií z bielkovín, čo znamená okolo 50 až 175 g denne. Alebo si to môžete vypočítať s pomôckou 0,8 g bielkovín na deň na kg telesnej hmotnosti.

Je dôležité si uvedomiť, že niektoré bielkoviny sú nevyhnutné pre naše zdravie, pretože potraviny bohaté na bielkoviny vytvárajú naše svaly, regenerujú ich, rovnako aj kostné tkanivo, nasycujú nás, keď sme hladní a dodávajú nám energiu. Ak máte obavy z množstva bielkovín vo vašej strave, porozprávajte sa o tom s dietológom.

Autor: Lea

Vyberáme pre vás niečo PLUS