Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Prdenie je prirodzené! Týmto potravinám sa vyhnite a predídete plynatosti

Female,Gesture,Smells,Bad.,Headshot,Woman,Pinches,Nose,With,Fingers

Zdroj: Shutterstock

Reklama

V slušnej spoločnosti nepadne o prdení a grganí takmer nikdy reč, ale to neznamená, že si nikto práve neuľavil. Vieme, ako to s prdmi naozaj je.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Mletie múky ako za starých čias. Takto sa kedysi mlela múka

    Vo všeobecnosti nie sú "grgy" či prdy dôvodom na obavy, môžu však poriadne znepríjemňovať život, uvádzať do trápnych situácií či dokonca byť zdrojom bolesti. Na plynoch vznikajúcich pri trávení však nie je nič abnormálne a dospelý človek ich denne vyprodukuje asi jeden a pol litra! Spôsobujú ich nielen niektoré potraviny a sladkosti, za plyny môže napríklad aj to, ako jete. Stačí, keď do seba hádžete potravu ako do miešačky, fajčíte, pijete bublinkové nápoje alebo uprednostňujete na pitie slamku, či pijete z plechovice.

    Zdroj: Shutterstock

    Za zapáchajúce prdy zasa môžu nielen niektoré jedlá, ktoré počas dňa zjete, ale aj baktérie, ktoré sa nachádzajú v hrubom čreve. Gastroenterológovia tvrdia, že až 99 % percent prdov nezapácha, kritické je len jedno percento. U muža je bežné, ak si počas dňa uľaví 12 až 20 krát, u ženy 7-krát. Viete však, ktorým potravinám je vhodné sa vyhnúť, ak máte pocit, že prdíte oveľa častejšie?  

    Niektoré ovocie
    Ak máte pocit, že vás nadúva po tom, ako schrúmete jablko, nie ste ďaleko od pravdy. Je známe, že jablká, čerešne a dokonca aj hrušky môžu nadúvať. Obsahujú totiž fruktózu a tú nevie telo bezo zvyšku absorbovať.

    Zdroj: Canva

    Ak chcete predísť nafúknutému bruchu, mali by ste jesť radšej varené ovocie či kompóty a surové ovocie si nechať na občasné zahryznutie. Nemyslíme si však, že zástancovia zdravej výživy budú z tohto tvrdenia nadšení.  

    Údeniny
    Údeniny sú zväčša mastné a pre telo ťažko stráviteľné, tak podporujú tvorbu plynov. Obsahujú aj nadmerné množstvo solí, plynov ako sú sírovodík a amoniak, ktoré môžu spôsobiť nadúvanie a plynatosť, ale aj konzervanty, ktoré môžu tiež spôsobiť nadúvanie a ťažko stráviteľné tuky.

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Ak chcete predísť zbytočnej plynatosti, dajte radšej prednosť konzumácii grilovaného alebo vareného mäsa. 

    Chlieb a obilniny
    Reč je najmä o bielom chlebe, lebo obsahuje mnoho rafinovaných uhľohydrátov teda jednoduchých cukrov, a má nízky obsah vlákniny. Tieto vlastnosti môžu spôsobiť nadúvanie a plynatosť. Tým, že biely chlieb má nízky obsah vlákniny, môže sa spomaliť trávenie. Jeho zvyšky počas trávenia kvasia a to môže zvýšiť riziko nadúvania a plynatosti.

    Zdroj: Shutterstock

    Ak tomu chcete zabrániť, poobzerajte sa radšej po potravinách, ktoré až tak nenafukujú. Napríklad obmieňajte obilniny, ktoré pridávate do jedál, alebo si namiesto čerstvého pečiva na raňajky pripravte hrianky. Sú totiž ľahšie stráviteľnejšie ako čerstvé pečivo. 

    Cestoviny
    Rovnako ako chlieb, aj cestoviny obsahujú veľa škrobov. A práve škrob telo nie vždy správne strávi. Tak keď si dáte dobré špagety, môžete očakávať, že po nich budete „prdkať“.

    Zdroj: Shutterstock

    Sýtené nápoje
    O tom, že sýtené nealkoholické nápoje nafukujú, ani nemusíme hovoriť. Toto osvieženie už totiž obsahuje plyny, ktoré sú do nich umelo dodávané a telo ich následne absorbuje, a tiež sú bohatým zdrojom cukrov, ktoré budú vo vašej tráviacej sústave produkovať ďalšie plyny.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Hlúboviny
    Ak máte rada jedlá z kapusty, kelu, brokolice či karfiolu, asi máte s plynatosťou bohaté skúsenosti. Ide totiž o potraviny, ktoré rady a často nafukujú. Tieto potraviny totiž obsahujú prvky, ktoré telo neasimiluje, tak v črevách následne kvasia. Okrem toho obsahujú aj častice síry, ktoré po vypustení z tela nepríjemne zapáchajú.

    Zdroj: Shutterstock

    Pozor, aj surová zelenina môže spomaliť trávenie, ak ju konzumuje vo veľkom množstve. Zelenina totiž začne ľahko kvasiť, lebo obsahuje veľa vlákien, ktoré sú v tele horšie stráviteľné ako tie, ktoré sú varené. Preto ak máte črevné poruchy, surovú zeleninu by ste mali na čas so svojho jedálnička vysadiť.

    Cibuľa
    Nie len cibuľa, ale aj cesnak môžu byť spúšťačom poriadne smradľavého prdenia. Táto zelenina totiž patrí do kategórie fermentovateľných potravín.

    Zdroj: shutterstock.com

    Je veľmi široko používaná v kuchyni, ale ak nechcete, aby vás po cibuli a cesnaku nadúvalo, mali by ste ich pripravovať s bylinkami ako je zázvor či kurkuma, ktoré pomáhajú riziko nadúvania zmierniť. 

    Mlieko
    Ak máte intoleranciu na laktózu, práve mlieko môže byť potravinou, ktorá vás poriadne nafúkne a spôsobí bolesti žalúdka. Za problémami spojeným s nadúvaním spojené s mliekom, často stojí nízke množstvo laktázy vo vašom tele.

    Zdroj: Shutterstock

    Je to enzým, ktorý umožňuje trávenie laktózy, čiže cukru, ktorý fermentuje. Ak sa však laktóza dostane do hrubého čreva, narobí to neporiadky a vy môžete očakávať nadmerné množstvo prdov.  

    Vyprážané jedlá
    Faktom je, že mastné produkty podporujú tvorbu plynu. Tak keď nechcete prdieť ako o dušu, mali by ste obmedziť ich konzumáciu. Keď sú totiž potraviny vyprážané, sú ťažko stráviteľné.

    Zdroj: shutterstock

    Ak sa ich neviete vzdať, aspoň by ste ich mali pred podávaním nechať odkvapkať z oleja a osušiť papierovou servítkou.

    Strukoviny
    Sú neoddeliteľnou súčasťou každej vyváženej stravy, pretože poskytujú dostatok vlákniny a zasýtia. Problémom však je, že môžu spôsobiť črevné poruchy. Predísť im môžete, ak semená pred varením na zopár hodín namočíte do vody a vodu následne zlejete a nepoužijete do jedla.

    Zdroj: Shutterstock

    Ak chcete čo najviac zabrániť nadúvaniu zo strukovín, čo najdlhšie ich varte a neváhajte ich kombinovať s bylinkami a zeleninou ako fenikel či rasca, ktoré obmedzia uvoľňovanie plynov. 

    Toto vám ešte pomôže
    Od nafukovanie vám uľavia niektoré bylinky, napríklad rasca, fenikel rozmarín, šalvia, bazalka alebo aníz. Inokedy pomôže iný spôsob úpravy pokrmov, dôkladnejšie požuvanie potravy, ale aj menej stresu.

    Zdroj: Shutterstock

    Odporúča sa tiež viac fyzického pohybu a niekedy sa oplatí kúpiť si aj protizdúvacie pilulky, ktoré absorbujú plyny z tráviaceho traktu.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS