Reklama

Pšeničná múka vs špaldová múka: Ktorá má lepší nutričný profil?

Reklama

1. kolo: Bielkoviny


Spolu so sacharidmi a s tukmi tvoria trojicu základných živín. Hoci za plnohodnotné sa považujú živočíšne bielkoviny, pretože obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, dôležitou súčasťou zdravej výživy sú aj bielkoviny rastlinného pôvodu, ktoré sa nachádzajú v strukovinách, obilninách, orechoch, semenách a zelenine. V 100 g bielej pšeničnej múky je 10,3 g bielkovín, v 100 g špaldovej múky 12,4 g. Bod pre špaldu.
Stav - 0 : 1

2. kolo: Vláknina
Táto nestráviteľná súčasť potravy na seba viaže škodlivé látky a odvádza ich z tela, čím chráni sliznicu čriev pred rozvojom rakoviny. Pomáha stabilizovať hladinu krvného cukru, znižuje hladinu škodlivého cholesterolu a tým aj riziko srdcovo-cievnych ochorení a je dôležitá aj pri udržiavaní optimálnej hmotnosti. V 100 g bielej pšeničnej múky je 10,3 g vlákniny, v rovnakom množstve špaldovej múky 12,4 g. Opäť boduje špalda.
Stav - 0 : 2

3. kolo: Vitamíny a minerály
Obe obilniny sú významným zdrojom vitamínov skupiny B, špaldová múka však obsahuje o 5 % viac tiamínu, niacínu a riboflavínu ako biela pšeničná múka. Napríklad v bielej pšeničnej múke je 2,5 mg niacínu, v špaldovej 5,5 mg. V špaldovej múke sa nachádza aj o niečo viac minerálnych látok, najmä železa, zinku, horčíka, fosforu, selénu a medi. Bod pre špaldovú múku.
Stav - 0 : 3

Víťaz: Špaldová múka
Chutná a ľahko stráviteľná pšenica špalda prežíva svoj veľký návrat. Vedci skúmajú zdravotné benefity tejto starej obilniny a zistili, že svojím zložením zlepšuje krvný obeh i trávenie, podporuje imunitu a posilňuje kosti. Objavili ju aj výrobcovia, ktorí okrem chleba a pečiva ponúkajú aj špaldové cestoviny, slané i sladké maškrty. Jej jedinou nevýhodou je, že nie je vhodná pre celiatikov, pretože má ešte vyšší obsah lepku ako múka z obyčajnej pšenice.

Autor: jb
Foto: Shutterstock

Vyberáme pre vás niečo PLUS