Pstruh vs losos: Ktorá ryba má lepší nutričný profil?
20. 12. 2020, 10:00

Porovnali sme skvelé a zdravé vianočné ryby.
1. Tuky
Ryby sú skvelý zdroj omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných kyselín. V 100 g pstruha pečeného v rúre sa nachádza 1 370 mg omega-3 a 224 mg omega-6, v rovnakom množstve pečeného lososa 2 260 mg omega-3 a 665 mg omega-6. Bod pre lososa.
Stav - 0 : 1
2. Vitamín B12
Tento vitamín skupiny B (kobalamín) je nevyhnutný na tvorbu červených krviniek a na fungovanie centrálneho nervového systému. Nachádza sa v potravinách živočíšneho pôvodu. Jeho nedostatok môže viesť k anémii a k degenerácii kostnej drene. Zo 100 g pečeného pstruha získate 7,5 mikrogramu B12 (125 % ODD), zo 100 g lososa 2,8 mikrogramu B12 (47 % ODD). Bod pre pstruha.
Stav - 1 : 1
3. Selén
Podľa výskumov majú obyvatelia Slovenska nedostatok stopového prvku so silnými antioxidačnými účinkami. Selén posilňuje imunitu, chráni pred rakovinou, je nevyhnutný na fungovanie pečene a štítnej žľazy, tvorbu hormónov i pre zdravie pokožky, vlasov a zraku. V 100 g pečeného pstruha je 16,2 mikrogramu selénu (23 % ODD), v rovnakej porcii lososa 41,4 mikrogramu (59 % ODD). Bod získava losos.
Stav - 1 : 2
ODD = odporúčaná denná dávka
Víťaz: Losos
Táto chutná morská ryba je o niečo tučnejšia než pstruh (pri rovnakej tepelnej úprave v rúre je rozdiel necelých 70 kJ/100 g), ale má menej cholesterolu. V 100 g lososa je 63 mg cholesterolu, v rovnakom množstve pstruha 74 mg. Losos má v porovnaní so pstruhom vyšší obsah všetkých vitamínov skupiny B s výnimkou spomínaného B12. Morské ryby by ste mali jesť aspoň raz týždenne, nielen na štedrú večeru, pretože významne pomáhajú pri zachovaní dobrého zdravia.