Pufovaný chlebíček vs knäckebrot: Ktorý krehký obilný výrobok je lepší aj pri diéte?
11. 7. 2017, 17:00

Energia
Energia
Pufované chlebíčky majú podobnú energetickú hodnotu ako knäckebrot – 1 400 až 1 600 kJ/100 g. Pufované sú však ľahšie, takže napríklad jeden pšeničný chlebíček váži v priemere 8,5 g a má okolo 120 kJ. Hutnejší knäckebrot je ťažší, kúsok váži 13 g a má priemerne 180 kJ. Keď počítame energiu podľa počtu zjedených kúskov, bod patrí nafúknutému chlebíčku.
Vláknina
Pufované chlebíčky majú málo vlákniny - 1,5 g (ryžové) až 7 g (kukuričné). Knäckebrot má až neuveriteľne vysoký obsah vlákniny – 18 až 24 g/100 g, čo závisí od typu použitých obilnín. Z tohto dôvodu sa po zjedení knäckebrotu odporúča vypiť veľký pohár vody. Bod získava knäckebrot.
Glykemický index
Pufované chlebíčky majú najvyšší glykemický index (GI) zo všetkých typov pečiva. Pôsobením vysokej teploty a tlaku sa zo zŕn odparí voda a nafúknu sa. Zložené sacharidy v obilninách sa pri tom rozložia na ľahko stráviteľné škroby, no extrémne sa zvýši GI výrobku. Extrudované výrobky z obilnín, medzi ktoré patrí aj knäckebrot, majú podstatne nižší glykemický index. Ďalší bod pre knäckebrot.
Víťaz: KNÄCKEBROT
Lepšie zasýti a na dlh- ší čas, preto je vhodný aj pri redukčnej diéte, pre diabetikov, ale aj ako spestrenie jedálneho lístka. Knäckebrot sa vyrába z celozrnnej ražnej múky (niekedy v kombinácii s celozrnnou pšeničnou múkou) a často býva obohatený ľanový- mi a sezamovými semienkami, ktoré sú zdrojom zdravých tukov.
Autor: Jana Brožíková
Foto: Shutterstock