Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Na pukancoch nešetrite!

Reklama

Vôňa pukancov dnes väčšine z nás evokuje vôňu kinosál. Pochúťka, ktorú sme si opečiatkovali ako filmový snack, je pritom nepomerne staršia ako tie najstaršie kiná. Stopy po praženej kukurici objavili archeológovia v jaskyniach Nového Mexika a ich pôvod odhadujú až na päťtisíc rokov.

Viac ako história vás ale asi bude zaujímať zdravotný pohľad na pukance. Naozaj sú také diétne a zdravé, za aké sa vydávajú? Áno, aj nie. Pred tým, ako ich začneme ospevovať, treba si ujasniť, o akých pukancoch je vôbec reč. Ak si ich kúpite vo vrecúšku na jarmoku alebo v akciovom balíku v potravinách, kukuricu v nich ani neucítite. Zaplatíte tak len za presolené (alebo presladené) a štedro naolejované jednohubky. Na druhej strane, pri vhodnej príprave sú pukance skutočne pokrmom, hodným vašej pozornosti.

Málo tuku, veľa vlákniny
Kukurica, z ktorej pripravujeme pukance, má priaznivý dopad na zažívanie vďaka vysokému, až osemnásťpercentnému podielu vlákniny. Naproti tomu obsahuje len minimum tuku. Pri príprave v špeciálnom prístroji na výrobu pukancov alebo nasucho v mikrovlnnej rúre neprijmete do tela viac ako 5 gramov tuku na sto gramov pukancov. Ideálna kombinácia živín (veľa vlákniny, málo tuku) ma prevenčný význam pri predchádzaní rakovinovým ochoreniam, ako aj srdcovocievnym poruchám.

Z ostatných živín v pukancoch stoja za zmienku predovšetkým vitamíny skupiny B (B1 a B2), draslík či železo. Pukance sú perfektnou alternatívou k rozličným cereáliám. Neobsahujú lepok, čo určite uvítajú všetci, ktorí musia zo zdravotných dôvodov dodržiavať prísny bezlepkový stravovací režim.

Potešenie bez výčitiek
Pukance môžete jesť do omrzenia. Tým, že sú také nadýchané, majú väčší objem a tak sa nemusíte vôbec cítiť previnilo, ani keď zlikvidujete celú misu. Kalorická hodnota je tiež priaznivá – sto gramov pukancov obsahuje v priemere okolo 370 kilokalórií. Už po pár hrstiach sa budete cítiť sýta – to kvôli vysokému obsahu komplexných sacharidov. Na rozdiel od jednoduchých sacharidov v sladkostiach vám však tieto nerozkolíšu hladinu cukru v krvi, takže pocit sýtosti vám vydrží dlhšie.

Nasladko či naslano?
U nás poznáme skôr klasické príchute ako pukance s maslom, karamelom či cukrom. No vo svete sa stretnete s často veľmi podivnými príchuťami, napríklad špenátovou. Najzdravšie sú neochutené, no ak nechcete prísť o pôžitok, osypte si ich bylinkami alebo ich vyskúšajte s ľahkým jogurtovým dressingom.

Náš tip: Pre dámy, ktoré si rady doprajú, ponúkame hriešne sladký recept na domáce karamelové pukance. Raz za čas si predsa treba aj dopriať, nie?

Budete potrebovať: 2 litre vopred pripravených pukancov, 75 gramov rastlinného masla, 50 trstinového cukru a vanilkový extrakt

Najskôr roztopte maslo s cukrom a za stáleho miešania priveďte zmes k varu. Nechajte pár minút odležať, pridajte pár kvapiek vanilkového extraktu a vylejte na pukance. Varechou (najlepšie namastenou) dobre premiešajte, aby sa každý pukanec obalil. Nakoniec s pukancami vyložte nízky plech a pri teplote 95 stupňov Celzia pečte 30 minút. Dobrú chuť!

Autor: Dharma

Vyberáme pre vás niečo PLUS