Ricotta vs Mascarpone: Porovnali sme všetky zložky a máme víťaza!
28. 4. 2017, 17:00

Čo majú tieto dva talianske čerstvé syry spoločné a čím sa odlišujú?
Kalórie
Ricotta vznikla z odpadu – zo sladkej plnotučnej srvátky, ktorá zostáva po výrobe syrov, preto má len 10 až 13 % tuku a nízku energetickú hodnotu – 500 až 730 kJ na 100 g. Mascarpone sa vyrába zo sladkej smotany a obsahuje 35 až 45 % tuku, čo je ešte viac, ako má smotana na šľahanie. Energetická hodnota sa pohybuje od 1 400 do 1 900 kJ na 100 g. Bod pre ricottu, ktorá je 3- až 4-krát diétnejšia.
Bielkoviny
Bielkoviny znižujú pocit hladu, podporujú tvorbu svalovej hmoty a sú potrebné pri spaľovaní tukov. Medzi ich najlepšie zdroje patria mliečne výrobky, no obsah bielkovín v nich môže byť rôzny. Zatiaľ čo mascarpone má v 100 gramochlen 1,5 g až 6 g bielkovín, ricotta 6 až 11 g, za čo získava ďalší bod.
Vápnik
Pokiaľ ide o vápnik, ktorý je dôležitý pre pevné kosti a zdravé zuby, oba syry sú na tom približne rovnako, pretože obsah vápnika nesúvisí s obsahom tuku. V 100 gramoch majú okolo 190 až 210 mg vápnika. Obidva teda získavajú 1 bod.
Top víťaz
RICOTTA Ak sa chcete diétne a zdravo stravovať, vyberte si ricottu. Pokojne ňou môžete v receptoch nahradiť mascarpone, napríklad v tiramisu. Na chuti to ani nepocítite a budete mať dobrý pocit, že ste zjedli podstatne menej joulov.
Syrové vychytávky
Čerstvé syry potrebujú teplotu okolo 7 stupňov Celzia, preto ich v chladničke položte na poličku na zeleninu. Skladujte ich v hermeticky uzavretých nádobách, lebo ľahko absorbujú pachy z iných, hlavne aromatických potravín. Mokré syry nechajte v pôvodnom náleve alebo ich vložte do misky so slanou vodou. Nálev udržiava v syre vlhkosť a zároveň konzervuje.
Hoci nemajú príliš výraznú chuť, sú výborným nosičom vôní a chutí, napríklad byliniek či orechov. Zemiaková kaša aj rizoto budú chutnejšie, keď do nich namiesto masla pridáte ricottu. Ak vám ostalo trocha zeleninovej polievky, rozmixujte ju s trochou čerstvého syra. Chuť vás príjemne prekvapí. Kyslé omáčky, napríklad rajčinovú, môžete zjemniť lyžičkou čerstvého krémovitého syra.
Autor: jb