Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Riskujete zdravie so 72% horkou čokoládou?

Reklama

Horká čokoláda ponúka viac zdravotných výhod ako mlieko alebo biela čokoláda. Vyššia koncentrácia kakaa znamená, že obsahuje viac látok s pozitívnymi zdravotnými vlastnosťami. Hoci 72-percentná tmavá čokoláda má určité riziká, jesť ju v malom množstve môže mať skôr pozitívny vplyv na vaše zdravie.

HORKÁ ČOKOLÁDA: Týmto iste potešíme všetkých „čokoholikov“. Áno, čokoláda je výbornou voľbou v boji proti úzkosti. Avšak platí to o kvalitnej horkej čokoláde s čo najvyšším podielom kakaa. Takáto čokoláda prispieva k zdravému nervovému systému a pomáha lepšie odolávať úzkosti a stresu. Stačí však len malý kúsok čokolády denne.

HORKÁ ČOKOLÁDA: Týmto iste potešíme všetkých „čokoholikov“. Áno, čokoláda je výbornou voľbou v boji proti úzkosti. Avšak platí to o kvalitnej horkej čokoláde s čo najvyšším podielom kakaa. Takáto čokoláda prispieva k zdravému nervovému systému a pomáha lepšie odolávať úzkosti a stresu. Stačí však len malý kúsok čokolády denne.

Kardiovaskulárne zdravie
V štúdii zverejnenej v roku 2008 vedci dokázali, že jesť dve, na kakao bohaté horké čokolády denne, môže znížiť ako hladinu cholesterolu, tak krvný tlak. 72%-ná tmavá čokoláda môže teda hrať dôležitú úlohu v prevencii ochorení srdca a ďalších problémov s obehovým systémom. Aj keď neobsahuje veľké množstvo tuku, ani tá trocha nie je vo všeobecnosti druh tuku, ktorý poškodzuje srdce alebo tepny.

Flavonoidy
Kakao obsahuje polyfenoly známe ako flavonoidy, čo je typ antioxidantu, ktorý akoby „nasával“ z tela škodlivé voľné radikály. Poškodenie buniek voľnými radikálmi môže viesť k širokej škále ochorení súvisiacich s vekom, artritídou ale aj s Alzheimerom. Flavonoidy z čokolády môžu prispieť k zlepšeniu funkcie mozgu u starších ľudí a všeobecne zlepšujú pružnosť tepien, čo môže pomôcť zabrániť vzniku krvných zrazenín a mŕtvici.

Cukor
Horká čokoláda so 72% kakaovej sušiny obsahuje okolo 24 g cukru na 100 g. Odporúča sa, aby ženy konzumovali denne maximálne 100 kalórií cukru, muži okolo 150 kalórií. To znamená, že zjesť 100 g horkej čokolády denne zaisťuje 100 percent dennej dávky pre ženy a zhruba dve tretiny maxima navrhovaného mužom. Nadbytok cukru je spojený so zubným kazom, srdcovými problémami a zvýšeným rizikom obezity.

Kofeín
Kakao obsahuje kofeín. Kým malé množstvo kofeínu aj každý deň nespôsobuje telu žiadne škody, väčšie dávky môžu vyvolať pocit nervozity, úzkosti alebo ťažkosti so spánkom. Tehotným ženám sa odporúča vyhnúť sa kofeínu ako látke, ktorá môže zvýšiť riziko potratu. 100g 72% horkej čokolády obsahuje 80 mg kofeínu. Dospelý človek by nemal prijať denne viac ako 200 mg kofeínu.

Autor: Denisa

Vyberáme pre vás niečo PLUS