Reklama

Rukola vs valeriána: Ktorý šalát má viac vitamínov a minerálov?

Reklama

1. kolo: Vitamín A


Obidva šaláty sú mimoriadne bohaté na vitamín A, ktorý spolu s ďalšími antioxidantmi, najmä s flavonoidmi chráni pred rakovinou kože, pľúc a ústnej dutiny. Kým rukola má v 100 g 2 373 IU (medzinárodných jednotiek) tohto vitamínu, valeriána má v rovnakom množstve až 7 097 IU vitamínu A, čo je 1,5-násobku jeho dennej potreby. Bod pre valeriánu.
Stav: 1 : 0

2. kolo: Vitamín C

Väčšina listových šalátov nemá vysoký obsah vitamínu C, ktorý potrebujeme denne dopĺňať pre silnú imunitu a ochranu pred infekciami. Patrí medzi ne aj rukola, ktorá má v 100 g 15 mg vitamínu C, čo je asi štvrtina dennej potreby. Výnimkou je valeriána, ktorá má v rovnakom množstve až 38,2 mg céčka – 64 % dennej potreby. Bod pre valeriánu.
Stav: 2 : 0

3. kolo: Kyselina listová
Vitamín B9 je dôležitý nielen v tehotenstve pre zdravý vývoj dieťaťa, potrebujeme ho stále, napríklad na krvotvorbu a optimálne fungovanie nervovej sústavy. Nedostatok kyseliny listovej sa prejavuje únavou, poruchou tvorby krviniek, bledosťou, náladovosťou, zhoršovaním pamäti. V 100 g rukoly sa nachádza 97 mikrogramov tohto vitamínu – asi štvrtina dennej potreby, v 100 g valeriány iba 14 mikrogramov. Bod pre rukolu.
Stav: 2 : 1

Víťaz: Valeriána
Táto bylina voľne rastie takmer po celej Európe, ale v prírode by ste si ju sotva všimli. Mladé ružice pestovanej valeriány bežne nájdete v supermarketoch medzi listovou zeleninou. Šťavnaté listy majú orieškovú chuť a vysokú nutričnú hodnotu. Okrem vitamínov A a C sú bohaté na vitamín B6 (pyridoxín), železo, draslík, mangán, fosfor, vápnik, nenasýtené mastné kyseliny, rutín a betakarotén.

Autor: jb
Foto: Sutterstock.com

Vyberáme pre vás niečo PLUS