Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ružičkový kel vs brokolica: Ktorá hlúbová zelenina má viac cenných látok?

Reklama

1. kolo: Vitamín A Tento významný antioxidant sa stará o zdravie slizníc a kože a je to najdôležitejší vitamín pre oči. Zároveň posilňuje imunitu a chráni pred rakovinou ústnej dutiny a pľúc.

1. kolo: Vitamín A
Tento významný antioxidant sa stará o zdravie slizníc a kože a je to najdôležitejší vitamín pre oči. Zároveň posilňuje imunitu a chráni pred rakovinou ústnej dutiny a pľúc. V 100 g ružičkového kelu sa nachádza 754 IU (medzinárodných jednotiek) vitamínu A, v rovnakom množstve brokolice 623 IU. Bod pre ružičkový kel.
Stav - 1 : 0

2. kolo: Vitamín K
Vitamín K je nevyhnutný pre vývoj a pevnosť kostí. Strava bohatá na tento vitamín chráni aj pred rozvojom neurodegeneratívnych ochorení a podľa najnovších výskumov by mohla pomôcť prinajmenšom oddialiť rozvoj Alzheimerovej choroby. V 100 g ružičkového kelu sa nachádza 177 mikrogramov vitamínu K (takmer 1,5-násobok odporúčanej dennej dávky), v rovnakom množstve brokolice 102 mikrogramov. Opäť bod pre ružičkový kel.
Stav - 2 : 0

3. kolo: Luteín a zeaxantín
Obidva antioxidanty sa nachádzajú v žltej škvrne (makule) na očnej sietnici, kde je najostrejšie videnie. Pri niektorých ochoreniach a s pribúdajúcim vekom hrozí strata zraku v dôsledku degenerácie makuly, preto je dôležité jesť stravu bohatú na tieto karotenoidy. V 100 g ružičkového kelu je 1 590 mikrogramov luteínu a zeaxantínu, v rovnakom množstve brokolice 1 403 mikrogramov. Bod pre kelíky.
Stav - 3 : 0

Víťaz: Ružičkový kel
Chutná zelenina s nízkym glykemickým indexom má výbornú sýtiacu schopnosť, preto je ideálna aj pri chudnutí. Malé ružičky sú zásobárňou niekoľkých antioxidantov zo skupiny karotenoidov, ktoré chránia pred rakovinou maternice u žien a prostaty u mužov. Obsahujú aj glukozid sinigrín, ktorý dokáže zlikvidovať predrakovinové bunky v hrubom čreve, a diindolmetán – ďalšiu zlúčeninu s protirakovinovými účinkami. Nachádza sa v nich aj jedinečný kokteil minerálov, ako je mangán, meď, železo, draslík, vápnik a fosfor.

Autor: Jana Brožíková
Foto: Shutterstock.com

Vyberáme pre vás niečo PLUS