Sladké dyne vás osviežia: Objavujte úžasné vlastnosti tejto zeleniny
15. 7. 2019, 19:30 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:36)

Melóny jeme ako ovocie, ale z botanického hľadiska je to plodová zelenina, príbuzná tekvíc a uhoriek.
Sladká dužina s vysokým podielom vody – až 93 percent – v lete príjemne osvieži a dodá telu štedrú dávku tekutín. Hoci melóny obsahujú cukor, majú nízku energetickú hodnotu. Porcia vychladenej melónovej dužiny namiesto večere prospeje vašej postave i zdraviu.
Nielen samá voda
Melóny sa delia na dve hlavné skupiny: vodové s červenou dužinou a cukrové s bielou, zelenou, žltou až oranžovou dužinou. Dužina zďaleka nie je iba samá voda a cukor, obsahuje celý rad bioaktívnych látok s blahodarným vplyvom na ľudské zdravie. Všetky druhy melónov obsahujú silné antioxidanty – luteín a zeaxantín, betakarotén a vitamín C, ktoré chránia bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov.
Červená klasika
Červená dyňa patrí medzi najobľúbenejšie letné plody. Pochádza zo západnej Afriky a prvé zmienky o jej pestovaní, ktoré sa našli v povodí Nílu, siahajú do druhého tisícročia pred naším letopočtom. Semená sa dokonca našli v Tutanchamónovej hrobke. Existuje vyše 1 200 kultivarov – guľaté i ovállne, tmavozelené i pruhované, ktoré môžu vážiť od 1 kg až do 90 kg.
Rozoznáte ich?
Existuje veľa druhov cukrových melónov a niekedy je ťažké vytypovať chuť dužiny podľa tvaru plodu a vzhľadu šupky. U nás dostanete najčastejšie tieto druhy:
Cantaloupe má dva varianty - európsky a severoamerický. Je síce najmenší, ale má najvýraznejšiu chuť. Európske odrody majú rebrovanú sivo-zelenú šupku a sladkú, aromatickú dužinu. Americké majú pod sieťovanou zeleno-žltou šupkou pevnú, oranžovú, mierne sladkú dužinu.
Galia pochádza z Izraela. Guľatý plod váži okolo 1 kg a má jemne sieťovanú šupku svetlozelenej farby, pri vrcholnej zrelosti žltú. Dužina je zelenkasto-biela a veľmi jemná, stredne sladká.
Honeydew alebo medový melón je severoamerická odroda. Guľatý plod má priemer 15-20 cm a váži 2-3,5 kg. Šupka je hladká, rovnomerne sfarbená, bledozelená, po dozretí žlto-béžová. Farba dužiny závisí od stupňa zrelosti a môže byť zelenkastá až krémovožltá a veľmi sladká.
Piel de Sapo je oválny, pripomína ragbyovú loptu. Šupka je tmavozelená, môže byť drsná i mierne sieťovaná. Dužina je zelená a krehká.
Čo s nimi v kuchyni?
Melóny majú široké využitie pri príprave rôznych pokrmov a nápojov. Hodia sa nielen do ovocných, ale aj do zeleninových šalátov, k mäsu, šumivému vínu, do miešaných nápojov s alkoholom aj bez neho. Môžete ich podávať ako predjedlo samostatne či so šunkou, alebo ako zákusok na záver stolovania. Jediná nevýhoda je to, že ich treba pripravovať tesne pred podávaním, pretože rýchlo strácajú farbu, šťavu a chuť.
Autor: jb
Foto: Shutterstock