Slnečnicový verzus Repkový olej. Ktorý má lepšie účinky na zdravie?
19. 3. 2023, 14:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:38)

Zdroj: Shutterstock
Ktorý rastlinný olej má viac vitamínov, preto je lepší do šalátov, a na ktorom môžete bez obáv variť?
1. kolo: Vitamín E
Dôležitý vitamín rozpustný v tuku a zároveň silný antioxidant, ktorý ovplyvňuje tvorbu krviniek, čistí pečeň, znižuje riziko infarktu a mŕtvice, spomaľuje proces starnutia buniek. Nedostatok sa prejavuje poruchami krvotvorby, zníženou funkciou nervov a svalov, chorobami pečene. Denná potreba u mužov je 10 mg, u žien 8 mg. Vstrebávanie znižuje antikoncepcia, lieky na cholesterol i vysoké dávky minerálov, ako je horčík a železo. V 100 g slnečnicového oleja je 41,1 mg vitamínu E, v 100 g repkového oleja 17,5 mg. Bod pre slnečnicový olej.
Stav: 1 : 0
2. kolo: Vitamín K
Ďalší vitamín rozpustný v tuku je nevyhnutný pre správnu zrážavosť krvi, mineralizáciu a regeneráciu kostí aj pre správnu činnosť pečene. Zlepšuje hojenie rán, znižuje tvorbu vrások, podporuje dlhovekosť a je prevenciou rakoviny. U žien v menopauze pomáha oddialiť osteoporózu. Chráni mozgové neuróny pred poškodením, preto sa skúmajú jeho možnosti pri liečbe Alzheimerovej choroby. V 100 g slnečnicového oleja sa nachádza 5,4 mikrogramov vitamínu K, v 100 g repkového oleja 71,3 mikrogramov. Bod získava repkový olej.
Stav: 1 : 1
3. kolo: Omega-6 a omega-3
Obe nenasýtené mastné kyseliny patria medzi tzv. esenciálne, ktoré je nutné prijímať v strave. Organizmus ich nevyužíva ako zdroj energie, ale ovplyvňujú dôležité telesné funkcie. Zvyšujú elasticitu ciev, chránia srdce, posilňujú imunitu, zlepšujú odolnosť proti infekciám, podporujú tvorbu červených krviniek, stimulujú činnosť mozgu a majú protizápalové účinky. Platí to však len vtedy, keď sú navzájom v správnom pomere. Odporúčaný pomer omega-6 a omega-3 v strave je nižší ako 5 : 1, ideálny 3 : 1. Pomer omega-6 a omega-3 v slnečnicovom oleji je 128 : 1, v repkovom oleji 2 : 1. Opäť boduje repkový olej.
Stav: 1 : 2
Zo súboja rastlinných olejov vyšiel ako víťaz: Repkový olej
Keby mal šéfkuchár vybrať univerzálny kuchynský olej, bol by to isto repkový, pretože má jemnú a neutrálnu chuť i vôňu. Navyše má skvelý pomer mastných kyselín, niektoré parametre sú dokonca lepšie ako v extra panenskom olivovom oleji. Repkový olej si aj v chlade zachováva tekutosť a dobre odoláva vysokým teplotám až do 215 stupňov Celzia, preto na ňom môžete bez obáv dusiť aj vysmážať. Výborne sa hodí aj na prípravu múčnikov, napríklad bublaniny a bábovky.