Sója vs cícer: Ktorá strukovina má lepšie nutričné hodnoty?
19. 11. 2018, 21:00

1. kolo: Bielkoviny
Strukoviny obsahujú veľké množstvo rastlinných bielkovín, preto sa odporúčajú hlavne tým, čo mäso jedia zriedkavo alebo vôbec. Bielkoviny sú dôležité nielen na pevnú postavu, ale aj pri chudnutí. Na udržanie svalovej hmoty treba denne prijať 0,8 g bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti. Sto gramov surových sójových bôbov obsahuje 36,5 g bielkovín, 100 g cícera 20,5 g. Bod získava sója.
Stav – 1 : 0
2. kolo: Tiamín
Vitamín B1 treba denne dopĺňať, pretože v tele sa uloží do zásoby najviac 30 mg. Odporúčané denné množstvo je 1,4 mg. Tiamín pomáha bunkám premieňať sacharidy na energiu, je nevyhnutný na správne fungovanie srdca, svalov a nervov. Nedostatok, ktorý môže vzniknúť aj pri dlhodobom strese, sa prejavuje poruchami srdca, kŕčmi, depresiou, únavou. V 100 g sóje sa nachádza 0,87 mg, v rovnakom množstve cícera 0,48 mg. Opäť bod pre sóju.
Stav – 2 : 0
3. kolo: Fosfor
Druhý najrozšírenejší prvok v tele (asi 700 g) sa spolu s vápnikom podieľa nielen na tvorbe kostí, ale aj na metabolizme bielkovín, tukov i cukrov a na prenose energie. Tento minerál sa hojne nachádza v potrave, preto nehrozí jeho nedostatok, skôr naopak. V 100 g sójových bôbov je 704 mg fosforu (odporúčaná denná dávka), v rovnakom množstve cícera je 252 mg. Bod pre sóju.
Stav – 3 : 0
Víťaz: Sója
Táto strukovina je energeticky najbohatšia – 1 873 kJ/100 g, pretože obsahuje až 20 % tukov, ale prevažne nenasýtených a bez cholesterolu. Sójové zrná sú bohaté aj na lecitín, vlákninu (9,3 g/100 g) a na fytosteroly, ktoré znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Zo všetkých strukovín majú najviac kyseliny listovej, tiamínu, riboflavínu, medi, železa, mangánu a horčíka. Sója patrí medzi najvýdatnejšie zdroje fytoestrogénov izoflavónov, ktoré sa štruktúrou podobajú ženským estrogénom a používajú sa na liečbu takzvaného klimakterického syndrómu.
Autor: jb
Foto: Shutterstock.com