Solíte, sladíte, či diétujete? Budete mať rovnako veľké brucho
9. 9. 2017, 10:00 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:26)

Pri jedle sa rozprávajte, ale nie s plnými ústami. Črevá sa však búria aj pre iné veci. Vysávate alebo pijete nafukujúce nápoje? Gastroenterológ MUDr.
Branislav Kunčák a farmaceut Mgr. Michal Trgo.
Zuzanina babka vždy opakovala, že pri jedle sa nehovorí. Starou ľudovou múdrosťou sa nesnažila umlčať len hŕbu vnukov pri stole, no bola to aj prevencia, aby ich neboleli bruchá. „Viete si však predstaviť, že by ste pri jedle iba mlčali?“ pýta sa gastroenterológ Branislav Kunčák, podľa ktorého za nafukovanie nemôže len strava. Tá zostane v žalúdku dve až tri hodiny. Pomocou enzýmov sa pripraví na trávenie v tenkom čreve. To, čo organizmus nespracuje, postúpi do hrubého čreva, kde dochádza ku kvaseniu, pri ktorom sa vytvárajú aj plyny spôsobujúce nafúknuté brucho a vetry.
„Nafukovanie je subjektívny pocit, ak sa vyskytuje často alebo negatívne ovplyvňuje kvalitu života, je príznakom ochorenia. Je to komplexný a doposiaľ nedostatočne objasnený problém. Strava ho však môže ovplyvňovať,“ priznáva lekár. Ak vás nafukuje naozaj po čomkoľvek takmer denne, veľmi pravdepodobne máte poruchu tráviaceho systému. Najčastejšie sa potvrdí syndróm dráždivého hrubého čreva, môžu sa tak však prejavovať aj rôzne alergie či intolerancie.
KŔČE aj anémia
Denne sa v črevách dospelého človeka vytvorí do dvetisíc mililitrov plynov. Gastroenterológ varuje, aby ste spozorneli, keď sa k nafúknutému bruchu pridruží aj bolesť, neželaná strata hmotnosti, teplota alebo sa u vás potvrdí málokrvnosť či zápal. Ak sa nafukovanie prejavuje len ako pocit plného brucha, ktorý sa stratí po polhodinovej prechádzke, nemáte sa čoho obávať. No ak vás aj takéto nafukovanie obťažuje, Branislav Kunčák radí stravovať sa racionálne, striedmo a častejšie sa pohybovať. Univerzálne zákazy niektorých jedál však neuznáva, a to ani vtedy, ak ide o surovú zeleninu či o bublinkové nápoje, ktoré patria medzi najpodozrivejšie z nafukovania.
CHORÍ z liečby
Príčinou nafukovania býva aj nepravidelné stravovanie, ťažké a korenisté jedlá či výrobky z kysnutého cesta. „Ak vyslovene ťažko trávite cibuľu, vyhýbajte sa jej. Netreba zabúdať na individuálnu neznášanlivosť niektorých jedál či zložiek potravy — napríklad laktózy. Tá sa často vyskytuje aj v tabletách, na čo by ste mali myslieť pri užívaní liekov,“ upozorňuje farmaceut Michal Trgo. Možno vás nenafukuje pre chorobu, ale vinou liečby!
„Pri užívaní antibiotík sa môže narušiť črevná mikroflóra a v dôsledku toho vznikajú tráviace ťažkosti. Príznaky sa obyčajne začínajú už pri užívaní antibiotík, ale príčinu je potrebné zvážiť aj niekoľko dní po skončení ich užívania. Tráviace problémy môže spôsobiť užívanie klindamycínu, cefalosporínov, penicilínu alebo doxycyklínu,“ vysvetľuje lekárnik a dodáva, že ťažkosti zvyčajne odznejú po doužívaní antibiotík. Urýchlite to užívaním probiotík počas liečby i po nej.
SLADKÉ brucho
Vyškrtli ste z jedálneho lístka všetky cukry? Nie každý je vinný. „S nafukovaním súvisia len tie sacharidy, ktoré sa zle vstrebávajú v tenkom čreve a rýchlo fermentujú baktériami hrubého čreva. Takéto látky sa označujú skratkou FODMAP – fermentovateľné oligo-, di-, monosacharidy a polyoly. Vyskytujú sa prirodzene v niektorých potravinách, ale bývajú do nich aj pridané,“ vysvetľuje gastroenterológ Branislav Kunčák.
Podľa neho by prvým krokom v snahe zbaviť sa nafukovania mala byť práve diéta s nízkym obsahom ťažko stráviteľných cukrov. Prirodzene ich nájdete v ovocí a zelenine, v spracovaných potravinách, najmä v tých so sladidlami sorbitolom, xylitolom a manitolom byť práve diéta s nízkym obsahom ťažko stráviteľných cukrov. Prirodzene ich nájdete v ovocí a zelenine, v spracovaných potravinách, najmä v tých so sladidlami sorbitolom, xylitolom a manitolom.
Z čoho vás nafukuje?
STRUKOVINY – šošovica, fazuľa, hrach, sója ZELENINA – brokolica, kapusta, karfiol, kel, cesnak, cibuľa OVOCIE – slivky, čerešne, liči, marhule, hrušky, nezrelé banány Čerstvé biele pečivo a kysnuté cesto Údeniny, vyprážané mäso Mlieko, mliečne výrobky, zrejúce syry Sýtené minerálky a sladené nápoje, pivo, alkohol Jedlá s vysokým obsahom cukru a soli Žuvačky, sladkosti a nápoje, ktoré obsahujú umelé sladidlá
Lieky proti plynom
Rozhodli ste sa pomôcť črevám liekmi proti nafukovaniu? „Užívajú sa pri nepríjemných pocitoch, ako je plnosť, nadúvanie a pocit tlaku. Väčšina liekov proti plynatosti obsahuje účinnú látku simetikón,“ vysvetľuje Michal Trgo, že práve ten zabezpečuje rozpad bublín v natrávenej potrave a v hliene tráviacej sústavy, čím zabraňuje tvorbe peny. Plyny sa potom môžu vstrebávať črevnými stenami.
Látka je bezpečná pre všetky vekové kategórie a dojčatám sa zvyčajne podáva v tekutom skupenstve do fľaše s mliekom či s nápojom. Milovníkom bylinkových čajov radí doplniť liečbu aj žalúdkovou čajovou zmesou, ktorá pomáha odstraňovať tráviace problémy, pôsobí proti nafukovaniu a uvoľňuje kŕče hladkého svalstva. Na uľahčenie odchodu črevných plynov zase radí použiť aj prírodné rastlinné silice, napríklad z anízu, fenikla a z rasce vo forme aromatických vôd alebo čajov.
ČO ROBÍTE zle?
Bublinky zo studeného nápoja sa môžu pripomínať ešte niekoľko hodín po tom, ako ste sa napili.
ROZPRÁVATE
Možno pri jedle nerozprávate, aby ste nezjedli veľa vzduchu, ale nemusíte sa báť. Sta- čí, ak budete mlčať pri žutí. Medzi jednotlivými hltmi pokojne hovorte.
VYSÁVATE
Oveľa viac vzduchu prehltnete, ak pijete ná- poje cez slamku. Najmä, ak sa slamkou sna- žíte vysať posledné kvapky z dna.
DRŽÍTE LÍNIU
Štíhle ženy majú často žalúdok spadnutý a tlačí im na črevá. Keď sa naplní, prejaví sa vydutím podbrušia. Aj malá porcia im ľahko navodí pocit nafúknutého brucha a ťažoby. Jedzte malé porcie každé dve hodiny.
ČAKÁTE MENZES
Premenštruačný syndróm často sprevádza nafukovanie. Odborníci radia dbať v tomto období na prísun vápnika a horčíka v strave. Oba minerály bojujú proti príznakom PMS.
SLADÍTE
Pri problémoch s nafukovaním čo najviac obmedzte príjem cukru v potrave, lebo v črevách kvasí a zvyšuje tvorbu plynov.
SEDÍTE
Máte sedavé zamestnanie? Aspoň každú hodinu vstaňte a prejdite sa. Snažte sa sedieť vystreté, aby ste netlačili na brušné svaly
ŽUJETE ŽUVAČKU
Síce pri nej prehĺtate aj vzduch, ale nafukuje vás z umelých sladidiel, ktoré obsahujú práve tie, čo vravia, že sú bez cukru.
NESKÁČETE
Peristaltiku rozhýbete, len keď sa samy budete hýbať. Pomôže beh, trampolína i rezká chôdza. A, samozrejme, sex.
PIJETE BUBLINKY
Ak im neviete odolať, napite sa. Ale nápoj nesmie byť studený a nesmie ho byť veľa. Pollitrové studené pivo alebo kolový nápoj navyše obsahujú aj cukor, ktorý bude v črevách kvasiť. Necelé dva decilitre minerálky vám pomôžu dokonca aj s trávením.
SOLÍTE
Soľ zadržiava v tele vodu, čo môže prispieť k nadúvaniu. Jedlá ochucujte bylinkami, najlepšie čerstvými.
Autor: Lenka Štefánková
Foto: Shutterstock