Špagetová tekvica na štíhlu líniu: Počuli ste o tom?
17. 11. 2016, 6:00

Vyzerajú ako obľúbené cestoviny, ibaže nie sú z múky. Dlhé vlákna dužiny tejto tekvice pripomínajú špagety. Za surova ich nevidno, začnú sa oddeľovať až po uvarení. Chutná a zdravá zeleninová obmena cestovín je nízkoenergetická a bezlepková, navyše plná vitamínov a minerálov. Rozhodne stojí za ochutnanie.
Najrýchlejšia príprava
1. Rúru predhrejte na 190 stupňov Celzia. Plech vyložte papierom na pečenie.
2. Tekvicu rozpoľte po dĺžke, vyberte semená, dužinu pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a ochuťte mletým čiernym korením.
3. Obe polovice tekvice položte na plech prekrojenou stranou nadol. Pečte 35 až 45 minút.
4. Tekvicu vyberte z rúry a nechajte trocha vychladnúť. Potom vidličkou opatrne vyhrabte „špagety“, ochuťte kečupom a strúhaným syrom alebo obľúbenou omáčkou a podávajte.
Živiny v 100 g
Energia: 130 kJ, bielkoviny: 0,6 g, tuky: 0,6 g, sacharidy: 6,9 g a vláknina: 1,5 g.
Plus pre vaše zdravie
* Bohatá na minerálne látky a stopové prvky: vápnik, draslík, horčík, fosfor, mangán a zinok.
* Obsahuje betakarotén a vitamíny skupiny B, najmä B3 (niacín), B5 (kyselina listová) a B6 (pyridoxín).
Slanina dokáže liečiť: Máme dôkaz!
Báječný tip
Tekvicové špagety sú výborné s maslom a s cesnakom, hodí sa k nim parmezán, feta a rôzne bylinky. Môžete ich použiť aj ako prílohu, napríklad k mäsovým guľkám v rajčinovej omáčke.
Autor: Ellie