Špagetová tekvica vs Cuketa: Ktorá letná tekvička má lepší nutričný profil?
29. 8. 2020, 21:46 (aktualizované: 29. 8. 2020, 21:53)

Zdroj: Shutterstock
Špagetová tekvica je vláknitá a cuketa je kompaktná.
1. kolo: Kyselina pantoténová
Vitamín B5 prispieva k správnej látkovej premene, znižuje hladinu škodlivého cholesterolu, podporuje zdravie vlasov, nechtov a pokožky, zlepšuje schopnosť sústrediť sa a učiť sa, odbúrava stres, posilňuje imunitu, pomáha pri liečbe porúch trávenia aj pri hojení rán. Denne potrebujete 6 mg. V 100 g špagetovej tekvice sa nachádza 0,36 mg vitamínu B5, v 100 g cukety 0,2 mg. Bod pre špagetovú tekvicu.
Stav - 1 : 0
2. kolo: Vitamín C
Dôležitý na posilnenie imunity a celkového zdravia. Podporuje tvorbu bielych krviniek a protilátok, ktoré rozpoznávajú a zneškodňujú škodlivé mikroorganizmy. Vitamín C má silné antioxidačné účinky a je dobrou prevenciou nielen prechladnutia a chrípky, ale aj srdcovo-cievnych a nádorových ochorení. V 100 g špagetovej tekvice je 2,1 mg vitamínu C, v 100 g cukety 17,9 mg. Bod pre cuketu.
Stav - 1 : 1
3. kolo: Mangán
Tento stopový prvok výborne funguje proti oxidačnému stresu a v kombinácii s vitamínom K, draslíkom a horčíkom pomáha udržiavať zdravé a pevné kosti a zuby. Zároveň je to skvelé prírodné sedatívum - odbúrava stres a posilňuje srdce. Denne potrebujete 2 až 3 mg mangánu. Zo 100 g špagetovej tekvice získate 0,125 mg mangánu, z rovnakého množstva cukety 0,177 mg. Opäť boduje cuketa.
Stav - 1 : 2
Víťaz: Cuketa
Túto letnú tekvicu by ste mali jesť pravidelne, keď trpíte nadváhou, cukrovkou, dnou, reumou či opúchaním končatín. Šupka je cenný zdroj karoténov a ďalších látok, ktoré sa starajú o zdravé sliznice, dobrý zrak i celkovú sviežosť a vitalitu. Pestrá paleta živín podporuje činnosť mozgu, zlepšuje koncentráciu a upokojuje nervy. Cuketa obsahuje aj veľa vlákniny, ktorá udržiava črevnú sliznicu zdravú a odolnú proti zápalom. Keďže má neutrálnu chuť, zakaždým z nej môžete pripraviť nové lahodné jedlo. Výborne sa dopĺňa s mladou mrkvou a pórom.