Reklama

Spálený jazyk: Prichádzate definitívne o chuťové bunky?

Reklama

Za vaše chuťové preferencie môžu vaše drobné, neviditeľné chuťové poháriky. Tieto malilinké poháriky majú obrovský vplyv na náš život. Vďaka nim sme v podstate ešte stále nažive. Menia sa počas tehotenstva, sú u niekoho viac či menej citlivé. Prečítajte si ďalšie prekvapivé skutočnosti o tom, čo za dar máte na jazyku.



Špecializované chuťové receptory vnútri chuťových pohárikov nám umožňujú rozlišovať sladké, slané, kyslé, horké aj chuť umami, ktorá je veľmi pikantná. Chuťové poháriky nie sú len na jazyku! Sú všade, začínajú od úst, pokračujú do hrdla, až do žalúdka.

Nie každý má rovnaké množstvo chuťových pohárikov
Priemerný dospelý človek má od 2000 do 10.000 chuťových pohárikov. Ľudia, ktorí majú viac ako 10.000 sú považovaní za ultra degustátorov, pretože cítia chute oveľa intenzívnejšie. Ako si otestovať, aký máte počet vy? Aplikujte si pár kvapiek modrého potravinárskeho farbiva na jazyk a prehltnite. Skúmajte papily na jazyku, ktoré budú vyzerať ako ružové bodky na modrom pozadí. Ak je váš jazyk skoro ružový, potom ste super degustátor aj vy.

Chuť je kombinácia chutí a vôní
Aj váš mozog registruje vôňu, keď niečo jete. Skúste si spomenúť, ako vám obľúbené jedlo nechutilo, keď ste boli chorí a mali ste upchaný nos. Vôňa posiela informácie do jednej časti mozgu a chuťové poháriky zase chuť do inej časti. Chuťové poháriky sú navrhnuté tak, aby nás udržali nažive. Účelom našej schopnosti rozlišovať chute, je prežitie. Chuťové poháriky informujú mozog, či má poslať signál na prehĺtnutie toho, čo máme v ústach, alebo to radšej vypľuť.

Deti sa rodia s tým, že milujú sladkú chuť a horkú nenávidia, pretože prirodzene sladké je aj materské mlieko, pričom jedy bývajú obyčajne veľmi horké. Nanešťastie býva veľa chutnej a výživnej zeleninky tiež dosť horkej, aj preto ju deti odmietajú.

Systém chutí sa vyvinul na ochranu dieťaťa, ktoré sa ešte nedozvedelo nič o tom, čo je dobré, čo zlé a čo nebezpečné. Pekným príkladom zmyslového vnímania chutí a ich potrieb je aj trochu prehnaná chuť mužov na slané jedlá. Sodík je totiž minerál, ktorý je nevyhnutný na výrobu našich svalov. Telo nám neustále dáva signály, ktoré potrebuje bez toho, aby sme si ich uvedomovali. Aj preto by sme ho mali neustále počúvať a sledovať.

Hormóny
Naše chuťové preferencie môžu kolísať v závislosti na našich hormónoch. Všimli ste si niekedy, že mnoho tehotných žien v ich prvom trimestri nemôže vystáť pohľad na zeleninu? Ich chuťové poháriky ich chránia proti možnému poškodeniu plodu. Horká chuť je tu akási zmyslová narážka na jed. Telo nechce ísť do žiadneho rizika a radšej oželie aj zeleninu, len aby sa ničím nebezpečným neotrávilo.

Veľmi skoro v tehotenstve je váš mozog citlivejší, aby sa zabránilo chybám pri prijímaní potravy a živín pre dieťa a aby ste ho v sebe ochránili. A zase naopak, tehotné ženy túžia po potravinách, ktoré majú tendenciu byť vysoko energetickými zdrojmi, podvedome potrebuje silu za dvoch. Tehuľky preto vyhľadávajú cukry a sacharidy vo forme chleba, pečiva alebo iných cukroviniek.

Štrajkuje vám žalúdok? Vieme, aký čaj mu pomôže

Neustále sa regenerujú
Aj chuťové poháriky prechádzajú životným cyklom, v ktorom rastú, pracujú a potom umierajú. Ich normálny životný cyklus je od 10 dní do dvoch týždňov. Avšak, keď si spálite jazyk na horúcich potravinách, môžete si ich zabiť skôr. Nebojte sa, chuťové poháriky dokážu veľmi rýchlo opäť narásť. Ich schopnosť obnovy sa neznižuje vekom!

Chuť nám zostáva silná, aj keď starneme. Iba ženám sa s nástupom menopauzy môže oslabiť receptor na horkú chuť. Biológovia to vysvetľujú ako akési uvoľnenie tela, ktoré zistilo, že už sa žena ocitla na konci reprodukčného veku a nemusí tak chrániť žiadne ďalšie dieťa pred prípadnou otravou.

Autor: mj
Foto: profimedia

Vyberáme pre vás niečo PLUS