Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Spôsobujú nám vajíčka diabetes?

Reklama

Ľudia, ktorí jedia vajcia denne môžu podstatne zvýšiť riziko vzniku cukrovky 2. typu. U mužov s najvyššou úrovňou spotreby vajec (sedem alebo viac za týždeň) bol až o 58% častejší rozvoj cukrovky 2. typu ako u tých, ktorí vajcia nejedli.



Čo sa týka žien, výsledky boli ešte alarmujúcejšie, až o 77% im hrozila väčšia pravdepodobnosť diabetu, ak jedli aspoň jedno vajce denne. Vajcia sú hlavným zdrojom cholesterolu v potrave (asi 200 mg pripadá na jedno vajce), pridajte 1,5 g nasýtených tukov na každom ďalšom jedle a môžete očakávať zvýšenie rizika cukrovky.

Po analýze tradičných faktorov diabetu v porovnaní s rizikom konzumácie a bez spotreby vajec pri 95% intervale spoľahlivosti, pripadá takýto pomer rizika diabetu 2. typu u mužov:

• 9% menej než jedno vajce za týždeň
• 9, 9 % u jedného vajíčka za týždeň
• 18% pre dve až štyri vajcia týždenne
• 46% na päť až šesť vajec týždenne
• 58% pre sedem a viac vajec týždenne

U žien sú viacrozmerné riziká, v porovnaní s konzumáciou vajíčok a bez príjmu sú výsledky nasledujúce:

• O 6% menej než jedno vajíčko týždenne
• -3% Po dobu jedného vajca týždenne
• 19% pre dve až štyri vajcia týždenne
• 18% na päť až šesť vajec týždenne
• 77% pre sedem alebo viac za týždeň

Vedci však museli pripustiť, že údaje nezahŕňali opakovanie merania glukózy, inzulínu nalačno a ďalšie biomarkery metabolizmu glukózy, a preto nevedia posúdiť komplexne možné fyziologické mechanizmy. Výsledky sa nedajú zovšeobecniť aj kvôli tomu, že vzorka bola obmedzená na homogénnu, išlo hlavne o belošskú populáciu, ktorá môže mať iné správanie, stravovacie návyky ako všeobecná populácia.

S ohľadom na spoločenskú záťaž, ktorú diabetes 2. typu pre zdravie znamená, došli odborníci k záveru, že potvrdenie týchto nálezov u belochov znamená ďalšie skúmanie možných biologických mechanizmov, na ktoré má vplyv práve cholesterol z vajíčok.

Autor: Denisa

Vyberáme pre vás niečo PLUS